Chiriţoiu, veste proastă pentru români: O să avem prețuri mari la electricitate cel puțin 4-5 ani

Chirțoiu, veste proastă pentru români: O să avem prețuri mari la electricitate cel puțin 4-5 ani / Foto: Pixabay
Chirțoiu, veste proastă pentru români: O să avem prețuri mari la electricitate cel puțin 4-5 ani / Foto: Pixabay

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, susține că preţurile la energie electrică vor rămâne mari în România cel puţin în următorii 4-5 ani.

Preţurile la energie electrică vor rămâne mari în România cel puţin în următorii 4-5 ani, cât timp vom utiliza cărbune pentru producerea de energie, a afirmat, joi, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, transmite Agerpres.

"Este politica UE de a face energia poluatoare să fie scumpă, neatractivă economic. Deci cât timp România şi alte ţări din UE vom avea nevoie de energia asta scumpă din cărbune, preţurile vor rămâne mari. Şi cel puţin noi în România nu vedem o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii 4-5 ani. Acest lucru înseamnă că măcar în aceşti 4-5 ani o să vedem preţuri mari la electricitate", a spus Chiriţoiu, în cadrul unei dezbateri pe teme energetice, organizată de Expert Forum.

Ce se va întâmpla cu prețul la gaze



El a explicat că preţul pieţei este dat de energia cea mai scumpă, în acest caz cărbunele.

Aceasta înseamnă că măsurile de sprijin acordare de autorităţi pentru consumatorii casnici, vulnerabili şi industriali vor rămâne în vigoare, a arătat preşedintele autorităţii de concurenţă.

"La gaze, însă, aşteptările şi speranţele mele sunt că preţul la gaze va scădea. Rusia este marea sursă de gaze a Europei şi, din varii motive, se speculează că Rusia a redus livrările de gaze în momentul de faţă şi din acest motiv vedem această creştere. După ce livrările Rusiei vor creşte, probabil că preţul va scădea nu spre nivelul din pandemie, dar spre nivelurile dinainte de pandemie, gen 2019", a precizat preşedintele Consiliului Concurenţei. 

Budapesta are cel mai mici prețuri la energie din rândul capitalelor UE

Gospodăriile din Budapesta au plătit în august cel mai scăzut preţ la energie în rândul capitalelor din UE, a anunţat miercuri Autoritatea de reglementare în domeniul energiei şi utilităţilor publice din Ungaria (HEA).

Cel mai mic preţ din UE, de 10,63 euro pentru 100 kWh (kilowat-oră) de electricitate în august, a fost plătit de locuitorii capitalei Ungariei. În rândul oraşelor verificate de HEA, Budapesta este întrecută doar de Belgrad (Serbia), cu 8,11 euro pentru 100 kWh.

Cea mai scumpă electricitate este în Copenhaga (33,82 euro pentru 100 kWh), Berlin (33,55 euro pentru 100 kWh) şi Londra (27,81 euro pentru 100 kWh).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel