Ce spune colonelul Soare, cel care îl acuză de crimă pe șeful SPP. Stenograme

Colonelul SPP Petre Soare, urmărit penal pentru ucidere din culpă, susține că autorul accidentului de vânătoare petrecut în ianuarie 2012 ar fi șeful său, generalul Lucian Pahonțu. Însă, în declarațiile făcute de ofițerul SPP la televiziune apar mai multe contradicții și neconcordanțe. Potrivit Parchetului Militar, col. Petre Soare a împuşcat din greşeală un om la o partidă de vânătoare, în ianuarie 2012, cu arma victimei. În urma rănilor suferite, victima a decedat.   

Iată șapte contradicții în declarațiile făcute de col. Petre Soare, potrivit înregistrărilor emisiunilor de televiziune la care a apărut: 

 1. Contradicții referitoare la poziția celorlalți participanți la vânătoare în momentul producerii incidentului

 Miercuri, 03.08.2016

Reporter: Şi toţi martorii de la incident ştiu că el a plecat de acolo după ce omul a fost împuşcat în cap...

Soare: Da, bineînţeles că toţi ştiu. Ştiţi cum e, când se trage un foc toţi se întorc cu privirea să vadă cine, de unde, ce. Plus că ne vedeam unii cu alţii acolo(...)

Joi, 04.08.2016

Moderator: Aveți vreo dovadă că gen. Pahonțu a tras? Credeți că gen. Pahonțu l-a împușcat pe Popa?

Soare: Eu nu pot decât să spun foarte clar că din zona în care se afla gen. Pahonțu(…) Eu nu pot să spun că l-am văzut pe Pahonțu când a ținut arma. Între noi și dânsul era o lizieră. Ei se vedeau între ei, dar eu cu prietenul meu Popa nu-i vedeam pe ceilalți.

2.Contradicții în declarații față de obiectul partidei de vânătoare

Miercuri, 03.08.2016

Soare: A fost o vânătoare de iepuri.

Joi, 04.08.2016

Soare: Au fost, practic, patru bătăi, patru partide de vânătoare, în patru locații diferite. Precizez că, per ansamblu, a fost o partidă de vânătoare mixtă, cu vânat mare și vânat mic (porci mistreți, fazani și iepuri).

3.Contradicții referitoare la motivele tăcerii col. Soare

 Miercuri, 03.08.2016

Soare: O mare teamă şi frică care a pus stăpânire pe mine după ce s-a întâmplat accidentul. Teama de exterminare fizică, stresul psihic şi moral la care am fost supus timp de patru ani şi șapte luni m-a determinat să nu mai tac că nu mai pot.

Joi, 04.08.2016

Soare: Am așteptat finalizarea anchetei, să fiu sigur de probele din dosar.

 4. Contradicții între declarațiile col. Soare și documentele oficiale

 Soare afirmă de mai multe ori că nu a avut, nu a purtat, nu a folosit armă (sau armă de vânătoare), precum și că nici nu avea dreptul să folosească o astfel de armă și că nu a tras cu o armă de vânătoare

Joi, 04.08.2016

Soare: „Eu nu am avut armă, nu am purtat armă. Nu am folosit arma de vânătoare. Nu aveam dreptul să fac acest lucru și nici nu l-am făcut”.

Document oficial

Există probe din care rezultă că „inculpatul l-a împușcat din culpă pe Popa Ion, folosind fără drept una din armele de vânătoare arma marca Mossberg, calibrul 12 mm a victimei”.

 5.Contradicții în ceea ce privește distanța de la care s-a tras

Inițial, Soare afirmă că nu s-a stabilit încă distanța de la care s-a tras asupra victimei. Ulterior, la solicitările celor din platou, precizează că  expertul angajat de el a stabilit că distanța de la care s-a tras a fost mai mare de 100 m, iar la insistențele invitaților face și precizarea că expertiza Parchetului a stabilit că distanța de la care s-a tras a fost de „peste 10 m”.

 Joi, 04.08.2016

Soare: Eu am făcut expertizele balistice cu aprobare de la dl procuror care era atunci, dl Marius Iacob, am stabilit toate obiectivele și mi-au fost aprobate și s-a încheiat expertiza la un an și ceva.

Pieleanu: Ce spune expertiza balistică? (…) Asta v-ar eluda de toata vinovăția, dacă ar spune clar ca s-a tras de la o distanta de cel puțin 50 m.

Soare: S-a făcut un experiment de către cei de la Institutul Național de Expertize Criminalistice. (…)

Abraham: La obiectivul asta ce au răspuns experții?

Soare: Peste 100 m.

Abraham. Deci, s-a stabilit distanța.

Soare: Nu. Expertul meu, pe care l-am avut în cadrul expertizei judiciare, spune: „Peste 100 m”, experții parchetului spun: „Peste 10 m, în funcție de analiza fizico – chimică”.

6.Contradicții în afirmațiile cu privire la armele folosite de vânători

Col. Soare afirmă lucruri complet diferite despre armele folosite la vânătoare. Declarațiile neconcordante sunt făcute în aceeași emisiune, la distanțe scurte de timp.

Joi, 04.08.2016

Moderator: Domnia sa (gen. Pahonțu-n. red.) a venit la vânătoare cu câte arme?

Soare: Cu două arme: o carabină și o pușcă cu țeava lisă, calibru 12”

 Joi, 04.08.2016, când descrie momentul accidentului

Soare: Apare, din direcția din care a venit glonțul către prietenul meu Popa, generalul Pahonțu, cu arma, cu carabina pe spate, am văzut luneta, și cu pușca cu țeava lisă în mână.

Joi, 04.08.2016

Soare: Eu nu aveam niciun element la îndemână, nu știam nimic despre ce a fost acolo – ce arme, ce calibru, nimic – până în momentul în care mi-a fost adusă la cunoștință calitatea de suspect, în data de 06.03.2013.

7.Contradicții cu privire la faptul dacă a văzut declarațiile generalului Pahonțu la Parchet

Soare afirmă că a studiat dosarul de la Parchet, a văzut declarațiile martorilor însă, susprinzator, nu a văzut declarația gen. Pahonțu care este si el martor in dosar.

v Joi, 04.08.2016

Abraham: Ați văzut dosarul. N-ați văzut declarația?

Savu: În ce moment, pentru ca aseară SPP-ul a transmis într-un comunicat pe care l-a citit Mihai Gâdea, spune ca dl. Pahonțu are calitatea de martor. Asta însemnă ca a fost chemat. Când a fost prima dată chemat?

Soare: Nu știu asta.

În același timp, afirmă cu certitudine că, din declarațiile celorlalți vânători, pe care le-a văzut, reiese că aceștia au părăsit locul vânătorii din proprie inițiativă

Joi, 04.08.2016

Soare: Vânătorii au plecat din proprie inițiativă.

(…)

Abraham: Ați văzut declarațiile lor?

Soare: Da.

 

(Studierea dosarului, care se face de obicei cu avocat, presupune acces la toate probele, inclusiv la declarațiile martorilor-n.red.)

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel