Ce reproșează Nicolae Furdui-Iancu protestatarilor din Piața Universității

nicolae-furdui-iancu
nicolae-furdui-iancu

Interpretul de muzică populară Nicolae Furdui-Iancu, născut şi crescut în Poiana, sat din vecinătatea localităţii miniere Roşia Montană, este mâhnit de faptul că protestatarii din Piața Universității se gândesc numai la aur.

Vorbind din perspectiva unui om care cunoaște foarte bine viața moților, Nicolae Furdui-Iancu a explicat pentru Gândul ce crede el despre proiectul de exploatare minieră de la Roşia Montană și de ce consideră că toate guvernele României post-decembriste au acționat la întâmplare atunci când a fost vorba de viitorul acestei țări.

România are și alte avuții, nu numai aur

Despre reacțiile pro și contra privind proiectul Roșia Montană, artistul popular spune că „Adevărul este undeva la mijloc. Au dreptate şi unii şi alţii. Eu trăiesc acolo în zonă, ştiu ce nevoi au oamenii, dar în acelaşi timp sunt conştient că şi mediul trebuie protejat”, a declarat artistul, mâhnit că românii uită că un alt fel de "aur" din Munții Apuseni dispare încet-încet.

„Sunt conştient de faptul că avuţia naţională încape din nou pe mâini străine. Dacii au exploatat acest zăcământ, apoi romanii. Apoi au venit austriecii, au exploatat ei. Au venit ruşii, au exploatat ei. În perioada comunistă l-am exploatat şi noi puţin, dar acum, din nou, au venit străinii să exploateze aurul de la Roşia. Mă doare faptul că noi, românii, statul român, autorităţile nu sunt în stare să exploateze acest zăcământ. Să-l exploatăm noi, pentru noi şi pentru binele nostru”, a explicat Furdui-Iancu, exprimând, totodată, și o rugăminte adresată protestatarilor din Piața Universității.

„Se discută despre aurul de la Roşia Montană, dar despre pădurile care se taie de ce nu se discută? Acela nu este tot un aur al munţilor, care dispare încet încet? Şi nu spune nimeni nimic. Aş vrea ca cei din Piaţa Universităţii să se gândească şi la alte avuţii naţionale care se risipesc. Nu numai la aur”, a continuat artistul.

România merge haotic, de azi pe mâine

Nicolae Furdui-Iancu a arătat cu degetul și către guvernele României de după 1989, care nu au reușit să dezvolte o strategie pe termen lung privind viitorul acestei țări.

„De 20 de ani se distruge industria, agricultura şi nu punem nimic în loc. Eu, ca român, mi-aş dori ca Guvernul care este acum la putere, dar şi cele care vor veni să aibă o strategie pe termen lung şi să ştim, să ni se spună tuturor încotro ne îndreptăm”, a spus artistul.

„Ce vrem noi să facem din ţara asta? Ce se întâmplă cu viitorul României, încotro ne îndreptăm? Dezvoltăm agricultura, dezvoltăm industria, turismul...? Pe ce mergem noi în viitor? Eu cred că nimeni nu ştie. Mergem aşa haotic, de azi pe mâine, ce-o fi, o fi”, și-a exprimat dezamăgirea Nicolae Furdui-Iancu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel