Care ar fi soluția pentru criza economică. Forbes: Nu trebuie să faci oamenii mai săraci ca să domolești inflația

Sursă foto: Pxhere
Sursă foto: Pxhere

Creșterea ratelor dobânzilor nu este o soluție din partea guvernelor pentru inflație, intensificând, de fapt, efectele, consideră Forbes. 

Concentrându-se pe creșterea ratelor dobânzilor pentru a reduce inflația, băncile centrale și guvernele au trecut cu vederea importanța menținerii unor monede stabile, a declarat Steve Forbes, președintele Forbes Media. Monedele slăbesc în raport cu dolarul american, pe măsură ce ratele dobânzilor din Statele Unite continuă să crească. Atât yuanul chinez, cât și yenul japonez au scăzut, de asemenea, puternic, deoarece cele două economii mențin politici monetare mai acomodative decât SUA. Pentru prima dată în acest an, lira sterlină a fost întrecută de dolarul american. 

„Niciun bancher central astăzi, aproape niciunul, nu vorbește despre valute stabile. Este vorba despre deprimarea economiei pentru a lupta împotriva inflației”, a declarat Steve Forbes la Conferința Forbes Global CEO din Singapore, luni.

El a spus că mulți economiști și factori de decizie au pariat pe o „dogmă” standard sau o mentalitate pentru a depăși inflația prin creșterea ratelor dobânzilor și nu au reușit să privească dincolo de asta, luând măsuri pentru a susține valutele.

„Adevăratul leac”


Forbes a citat în mod favorabil un exemplu din anii 1980: după ce președintele Rezervei Federale Paul Volcker a controlat inflația cu o creștere dramatică a ratei dobânzii de peste 20%, președintele SUA Ronald Reagan a stabilizat economia și a crescut producția prin reducerea taxelor și introducerea dereglementării. Administrația Reagan a coordonat, de asemenea, eforturile globale de a vinde dolari și de a cumpăra alte valute.

„Astăzi, din păcate, nu numai că administrația Biden pune obstacole pentru a face față problemelor din partea ofertei, ci și Rezerva Federală și alte bănci centrale cred că trebuie să deprime economia pentru a reduce inflația. O fac prin creșterea artificială a ratelor dobânzilor. Deci au mai puțini oameni angajați... acesta nu este adevăratul remediu. Adevăratul remediu este stabilizarea monedei. Nu trebuie să faci oamenii mai săraci pentru a domoli inflația”, a spus Forbes contestând ideea că o recesiune este singura soluție pentru combaterea inflației, conform CNBC.

Dezechilibrele valutare pot crea probleme economiilor. Un dolar american mai mare înseamnă exporturi mai scumpe, în timp ce valute mai slabe ar putea însemna probleme precum rezerve valutare mai mici. Forbes a sugerat utilizarea aurului pentru a stabiliza monedele, de exemplu, legarea dolarului american de aur, astfel încât dolarul să aibă o valoare fixă.

Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cu 75 de puncte de bază

Oficialii Fed au reafirmat că "sunt extrem de atenţi la riscurile inflaţioniste" şi se aşteaptă ca dobânda să crească la 4,4% până la finalul anului şi la 4,6% în 2023. Apoi rata dobânzii ar urma să scadă la 3,9% în 2024 şi 2,9% în 2025.

De asemenea, Fed a înrăutăţit estimările privind avansul economiei SUA, care ar urma să se situeze la doar 0,2% în 2022 şi să urce la 1,2% în 2023 şi 1,7% în 2024, reflectând impactul mai ridicat al înăspririi politicii monetare.

Rata şomajului ar urma să se situeze la 3,8% anul acesta şi la 4,4% în 2023, în timp ce inflaţia ar urma să revină lent la ţinta Fed de 2% în 2025. Citește continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel