Bursele europene, în derivă. Yenul japonez și francul elvețian au redevenit monede de refugiu

La burse totul pare bulversat
La burse totul pare bulversat

Înscrise încă din seara zilei de luni pe un trend descedent, este de așteptat ca principalele burse europene să se mențină pe aceeași linie în contextul noilor tensiuni geopolitice provoate de decizia Moscovei privind regiunile separatiste din Ucraina.

Contractele la termen pe indicii bursieri sugerează o scădere de 1,31% pentru Dax, la bursa din Frankfurt, de 0,79% pentru FTSE 100, la Londra și de 1,16% pentru EuroStoxx 50. În ceea ce privește indicele CAC 40 de la Paris, acesta ar putea ceda aproximativ 1%, conform primelor date disponibile. Mai mulți indici importanți, printre care CAC 40 și Dax, sunt deja în scădere de patru ședințe consecutive, iar piața germană a atins în ședința de luni cel mai scăzut nivel din ultimul aproape un an. 

La câteva ore după ce a anunțat recunoașterea unilaterală a autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk, președintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei ruse să desfășoare o operațiune de "menținere a păcii" în această zonă, deschizând calea unei posibile invazii în Ucraina. Este de așteptat ca această escaladare accelerată a tensiunilor militare să determine țările occidentale să anunțe sancțiuni împotriva Moscovei și a liderilor ruși.

"Suntem mult mai aproape de o intervenție militară, ceea ce va duce, evident, la o deteriorare bruscă a stării de spirit a piețelor, în ansamblul lor", a comentat Carlos Casanova, economist senior pentru Asia la UBP. Contextul geopolitic ar trebui să domine în mare măsură, dar investitorii vor urmări, în egală măsură, și indicele Ifo privind climatul de afaceri din Germania, speranțele fiind ca acesta să crească pe fondul îmbunătățirii situației sanitare din această țară.

Pesimism în Asia 

La Bursa de la Tokyo, indicele Nikkei a încheiat ziua de marți în scădere cu 1,71%, al patrulea declin consecutiv, aversiunea față de risc afectând marea majoritate a principalelor acțiuni din Japonia. Piețele japoneze vor fi închise miercuri, zi de sărbătoare în arhipelag, ceea ce i-a determinat pe investitori să fie prudenți. 

Citește și Putin a inflamat piața petrolului. Prețul aurului negru, problemă pentru economia mondială

Nici acțiunile chinezești nu au fost scutite de repercusiunile crizei din Ucraina: indicele Shanghai SSE Composite a pierdut 1,43%, iar CSI 300 a cedat 1,72%, o scădere care a afectat în special acțiunile legate de consum (-2,87%). La Hong Kong, unde Hang Seng a scăzut cu 3,25%, acțiunea grupului minier rus Rusal a s-a prăbușit cu 18,41%.

Unde ne refugiem în astfel de situații

Aversiunea față de risc favorizează din nou yenul japonez și francul elvețian, monedele de refugiu pentru mulți investitori. Moneda niponă a urcat la 114,50 față de dolar și la 129,37 față de euro. Luni, francul elvețian atinsese deja cel mai ridicat nivel din ultima lună în raport cu dolarul. Euro a scăzut ușor, la 1,1305 dolari. Rubla a recuperat ceva teren după ce a pierdut peste 3% în fața dolarului. Pe piața obligațiunilor de stat, căutarea siguranței se reflectă într-o depreciere puternică a randamentelor: randamentul obligațiunilor de stat americane pe zece ani a scăzut cu șase puncte de bază, la 1,8681%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel