Asociaţia 21 Decembrie atacă în instanţă decizia procurorilor de clasare a dosarului Revoluţiei

Asociaţia 21 Decembrie 1989 a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) o plângere împotriva deciziei procurorilor militari de clasare a dosarului Revoluţiei.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, susţine că a înaintat preşedintelui ÎCCJ, Livia Stanciu, o cerere de preschimbare a termenului de judecată, în condiţiile în care primul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 22 ianuarie 2016.

'Doamnă preşedintă, nouă, urmaşilor eroilor martiri, luptătorii supuşi la rele tratamente, împuşcaţi, călcaţi de tancurile armatei, reţinuţi, legaţi cu sârma ghimpată şi bătuţi bestial de miliţieni şi securişti, nu ni s-a făcut dreptate nici de către foştii preşedinţi ai României, nici de foştii premieri, dar nici de parlamentari şi procurori. Constatăm cu regret că nici judecătorii ÎCCJ nu doresc să pună capăt suferinţelor noastre de aproape 26 de ani şi ne exprimăm speranţa că acest dosar nu va fi din nou tergiversat', declară Mărieş.

[citeste si]

El arată că CEDO a pronunţat mai multe hotărâri în legătură cu dosarul Revoluţiei, prin care a reţinut încălcarea art. 2 din Convenţie, constatându-se lipsa unei anchete efective care să corespundă exigenţelor jurisprudenţei CEDO. De asemenea, CEDO a reţinut: 'Curtea consideră, cu toate acestea, că miza politică şi socială invocată de către Guvern nu ar putea justifica singură nici durata anchetei, nici modul în care aceasta a fost condusă o perioadă prea lungă de timp, fără ca cei interesaţi şi publicul să fie informaţi de progresele făcute. Dimpotrivă, importanţa sa pentru societatea românească, care constă în dreptul numeroaselor victime de a şti ce s-a întâmplat, ceea ce implică dreptul la o anchetă judiciară efectivă şi eventual drept la reparaţie, ar fi trebuit să incite autorităţile naţionale să se ocupe de dosar imediat şi fără întârzieri inutile pentru a preveni orice aspect cum că anumite acte se bucura de impunitate'.

Pe 14 octombrie, Parchetul Militar a clasat dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, care au avut ca rezultat decesul a 709 de persoane, rănirea a 1.855 persoane prin împuşcare, rănirea a 343 persoane în alte împrejurări şi reţinerea a 924 de persoane. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel