ASF, Pilonul II de pensii, solid şi cu randamente pozitive

Autoritatea de Supraveghere Financiară a precizat, vineri, într-un comunicat, că pilonul II de pensii este unul solid, cu randamente pozitive.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a precizat, vineri, într-un comunicat, că pilonul II de pensii este unul solid, cu randamente pozitive. ASF a dat asigurări că în cazul în care vor fi constatate disfuncţionalităţi ale sistemului vor exista intervenţii rapide pentru corectare.

"Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public privind situaţia fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) doreşte să reafirme că Pilonul II de Pensii este unul solid, cu randamente pozitive, reflectate de altfel şi de analiza evoluţiei pieţei pensiilor private la 30 iunie 2017. De asemenea, ASF reiterează faptul că, potrivit prevederilor legale în vigoare, Autoritatea nu are competenţe pentru a iniţia modificări ale legislaţiei primare care guvernează funcţionarea pieţei pensiilor private. ASF urmăreşte cu foarte mare atenţie randamentele şi activele nete ale fondurilor de pensii administrate privat şi dacă vor fi constatate disfuncţionalităţi sau derapaje ale sistemului va interveni rapid pentru corectarea acestora", notează sursa citată de Agerpres.

De asemenea, ASF menţionează că, în calitate de supraveghetor al pieţei financiare non-bancare, participă la întâlniri cu parteneri instituţionali şi exprimă puncte de vedere privind evoluţia curentă a celor trei sectoare reglementate (asigurări, piaţa de capital, pensii private), de câte ori este necesar.

Potrivit unor informaţii publicate de Profit.ro, Ministerul Finanţelor intenţionează să diminueze, de la 5,1% la 2,5%, contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II). Măsura ar afecta dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem.

O decizie în privinţa pilonului II de pensii nu este luată şi sub nicio formă nu este vorba despre desfiinţarea acestuia

Vineri, vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că o decizie în privinţa pilonului II de pensii nu este luată şi sub nicio formă nu este vorba despre desfiinţarea acestuia, o decizie viitoare fiind una în interesul românilor.

"Nu Guvernul României a pornit această discuţie şi nu dintr-un interes că nu avem suficienţi bani. Deja colectarea preconizată şi cum vedem trendul nu sunt probleme de bani şi noi, mai mult ca sigur vom veni cu o rectificare pozitivă. Pilonul II de pensii a plecat de la ASF, de la domnul preşedinte Badea şi domnul vicepreşedinte Giurăscu. Dânşii urmăresc cifrele atât la pilonul I, cât şi la pilonul II de pensii. Din cifre le-au ieşit anumite concluzii, au avut o întâlnire cu administratorii de la pilonul II de pensii. Mai mult, ambele părţi au avut o întâlnire cu Ministerul de Finanţe. Nu este luată o decizie în ceea ce priveşte pilonul I de pensii. Sub nicio formă nu există desfiinţarea pilonului II de pensii sau marginalizarea. Decizia politică şi decizia Guvernului României va fi o decizie în ceea ce priveşte cum este mai bine pentru cetăţenii României", a spus vicepremierul, prezent la Neptun.

Potrivit acestuia, există variante de lucru, iar răspunsuri exacte se află la reprezentanţii ASF.

"Ne uităm în continuare pe cifre. (...) Este ceva îngrijorător în ceea ce priveşte pilonul II de pensii, nu ca în alte state. În alte state s-a cam fugit cu banii de la pilonul II, la noi sunt banii dar cred că se pot gestiona mai bine ca oamenii să aibă o pensie mai mare. Nu este o intrare brutală a statului pur şi simplu este vorba de eficienţă şi o decizie în favoarea cetăţenilor. (...) Nu se iau bani de la pilonul II să se mute in pilonul I, este exclus aşa ceva", a subliniat Ciolacu, care a ţinut să menţioneze că o decizie va fi luată în cadrul coaliţiei de guvernare.

La 31 iulie 2017, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 37,197 miliarde de lei

Conform datelor ASF, la 31 iulie 2017, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 37,197 miliarde de lei, în creştere cu 3,09% faţă de nivelul de la 30 iunie 2017.

Titlurile de stat deţin cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 23,65 miliarde de lei, respectiv 63,58%. Pe locul doi de află acţiunile, cu 7,43 miliarde de lei (19,98%). Depozitele bancare se situează pe locul trei din acest punct de vedere, cu 2,78 miliarde de lei, respectiv 7,5% din totalul activelor.

Fondurile de pensii private obligatorii aveau 6,929 milioane de participanţi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel