Anton Anton:Exxon nu ne-a anunţat nimic despre proiectul din Marea Neagră;întrebaţi la ANRM despre negocieri

Compania americană ExxonMobil nu a informat Ministerul Energiei despre vreo intenţie de a se retrage din proiectul de explorare de gaze naturale din Marea Neagră şi nici despre vreo intenţie de a coopta încă un partener în proiect, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, într-o conferinţă de presă.

"Tusker de la Exxon (Richard Tusker, manager de ţară ExxonMobil România - n. r.) nu a venit la noi. Exxon ne-a trimis o documentaţie să le aprobăm să facă nişte studii geo şi nişte foraje pentru construcţia unei staţii de comprimare de gaz şi le-am dat avizul", a afirmat ministrul Energiei.

Surse guvernamentale au declarat, săptămâna trecută, pentru AGERPRES, că ExxonMobil a informat Executivul că doreşte atragerea unui nou partener în proiectul de explorare de gaze naturale din Marea Neagră.

Ministrul Energiei a refuzat să dea amănunte despre ce anume negociază în prezent statul român cu ExxonMobil, indicând că la această întrebare poate răspunde Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), în calitate de semnatar al contractului de concesiune cu ExxonMobil.

"Cu cine a semnat Exxon contractul de concesiune? Nu cu statul român, ci cu ANRM. Deci, adresaţi-vă ANRM, eu nu sunt ANRM. Eu nu am treabă, nu m-am conversat cu domnul de la Exxon", a adăugat Anton Anton.

Ministrul de Externe, Ramona Mănescu, colegă de partid (ALDE) cu ministrul Energiei, a afirmat, săptămâna trecută, că România ar trebuie să facă "nişte paşi într-o direcţie aşteptată" referitor la colaborarea cu ExxonMobil în Marea Neagră.

Pe de altă parte, Anton Anton a declarat luni că ALDE doreşte încheierea cât mai rapidă a negocierilor cu ExxonMobil.

"Noi vrem să continuăm discuţiile cu Exxon, iar asta e o chestiune la care ALDE insistă foarte mult, şi nu de acum. Pentru că şi la discuţiile cu Exxon există nişte negocieri, pe care vrem să le încheiem cât se poate de repede. Cât se poate de repede!", a adăugat Anton Anton.

Ministrul Energiei a estimat că gazele din Marea Neagră ar ajuta foarte mult la necesarul pentru consumul intern de gaze naturale, care nu este acoperit din producţia românească.

"Noi, în România, avem cam 30% din populaţie care este racordată la reţelele de gaze. Inadmisibil de puţin, gândindu-ne că România este producător de gaze, iar după Brexit o să fie cel mai mare producător de gaze din UE. E adevărat, nu ne ajung gazele pe care le producem noi. Nu ne ajung, cred că ne-ar ajuta extrem de mult gazele din Marea Neagră, pentru care suntem pregătiţi, avem extensii de reţele, centrale noi, centrale de cogenerare pentru marile oraşe", a încheiat ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel