În încercarea disperază de a evita intrarea în faliment, compania Remin vrea să-şi achite datoriile prin vânzarea a peste 500.000 de tone de pirită auriferă depozitate la Flotaţia Centrală. Se pare că pentru tonele de pirită societatea a primit unele oferte, informează eMaramures.ro.
Autor: Adrian Stroescu
[caption id="attachment_118338" align="alignleft" width="300" caption="Depozitul de pirită auriferă"][/caption] Deşi a intrat în procedură insolvenţă încă din 2009, Compania Naţională a Metalelor Preţioase şi Neferoase Remin deţine 6 tone de aur. Această impresionantă cantitate de metal preţios este amestecată într-un munte de reziduuri de mine, care conţine şi mari cantităţi de arsen. Specialiştii maramureşeni nu deţin însă tehnologia necesară extragerii rentabile a aurului, dar spun că valoarea depozitului de la Flotaţia Centrală ar depăşi un miliard de lei la bursa din Londra, adică ar fi cu mult peste datoriile acumulate de Remin.„De 21 de ani după Revoluţie, stau afară, în depozitele de lângă fosta Flotaţie Centrală, 500.000 de tone de pirite aurifere cu o concentraţie de 11 grame pe tonă, față de 1,5 - 2 grame la cât este evaluat zăcământul de la Roșia Montana. Deci acolo ar fi aproape 6 tone de aur şi nu a găsit nimeni tehnologie de extragere, din cauza arseniului foarte ridicat din conţinutul piritelor. Ar fi singurul zăcământ care ar putea fi luat în considerare, dacă s-ar găsi soluţia de creştere a gradului de recuperare până la nivelul de cel puţin 60%. Azi, nivelul de recuperare e în jur de 30%, total nerentabil ”, a explicat Nicolae Dicu.
Pirita aurifera provine din minereurile extrase la Mina Suior şi, la început, a fost prelucrată la fostul combinat Phoenix, însă după ce s-a sesizat creşterea conţinutului de arsen din zăcământul de la Suior, reziduurile miniere nu au mai putut fi prelucrate pirometalic din cauza că gradul de poluare ar fi depăşit indicatorii de mediu.
Până la accidentul ecologic de la Bozanta Mare, din anul 2000, o altă metodă folosită pentru extragerea aurului din pirita arsenioasa de Suior a fost cianurarea. „În trecut, noi am prelucrat câteva zeci de mii de tone la fosta societate Transgold, prin procedeul cianurării”, a menţionat Ovidiu Gâlcă, director general al companiei Remin.
Însă dupa interzicerea cianurării în România, Remin a avut o singura soluţie de convertire în bani a valoroaselor reziduuri miniere, vânzarea, pe care a aplicat-o în cazul altor pirite aurifere care n-au putu fi prelucrate în ţară. Această soluţie extremă a revenit în actualitate acum, cand societatea se află într-o situaţie financiară care ar putea duce la faliment.
„Noi am mai vândut pirite aurifere şi din alte perimetre ale noastre. Acum, avem o cantitate apreciabilă în stoc, aproximativ 500.000 de tone de concentrat aurifer cu un continut ridicat de arsen, care a fost produs la Flotaţia Centrală din minereurile de Suior. În această fază de insolvenţă pregătim vânzarea lor”, a declarat directorul general al Remin SA, precizând că dacă va fi pus în practică planul de redeschidere a minelor şi dacă se va reuşi vânzarea piritei arsenioase, se justifică şi redeschiderea Minei Suior pentru continuarea exploatării zăcământului de acolo.
Cel mai dificil pas în punerea în practică a planului companiei Remin de a ieşi din procedura de insolvenţă este stabilirea preţului, cantitatea fiind una impresionantă. Oficialii companiei au precizat că, în urma unei munci de detectiv, a fost detectată o vânzare similară în Grecia, aşa că acum mai trebuie doar ca un evaluator autorizat să fixeze preţul de la care va începe licitaţia, iar procedura îşi va urma cursul.
„Vom face o licitaţie internaţională, conform legii, în vederea valorificării lor la un preţ cât mai bun, pentru a da bani creditorilor. Am intenţii scrise din partea câtorva firme care vor să achiziţioneze acest concentrat. Aceştia au şi soluţia de valorificare, sau de prelucrare a concentratului, altfel n-ar cumpăra o cantitate atât de mare”, a mai precizat şeful Remin, Ovidiu Gâlcă.
Conducerea companiei Remin a precizat că ofertele ferme pentru cumpărarea piritei de la Flotaţia Centrală sunt făcute de firme din străinătate şi că, deocamdata, Romaltyn Mining (fosta uzină Aurul), subsidiara din Baia Mare a celui mai mare producator de aur din Europa, Polyus Gold, nu a depus vreo ofertă în acest sens, deşi a demarat de mai mult timp procedurile de autorizare a procesarii cu cianuri a sterilului minier.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu