EXCLUSIV  Absurdul situației cu e-Factura. Contabil: Sistemul lor informatic este praf. Tot timpul apar erori și e în mentenanță

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Platforma e-Factura dă bătăi de cap antreprenorilor mici, în lipsa unor programe de pregătire bine puse la punct.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a luat decizia de a extinde termenul pentru raportarea în sistemul e-Factura pentru anul contabil 2023 până pe data de 31 martie, fără aplicarea sancțiunilor. Această mișcare vine ca urmare a problemelor tehnice întâmpinate de contribuabili în utilizarea platformei, inclusiv dificultăți de logare în Spațiul Privat Virtual (SPV) și erori la depunerea și descărcarea de facturi.

Sistemul RO e-Factura a devenit obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2024 pentru toate tranzacțiile de bunuri și servicii desfășurate în România. Cu toate acestea, din cauza problemelor tehnice și a unor neclarități legate de sancțiuni, ANAF a decis să prelungească termenul până la finele lunii martie.

Începând cu jumătatea anului 2024, se vor aplica amenzi semnificative pentru nerespectarea termenului de transmitere a facturilor prin sistemul e-Factura. Aceste sancțiuni au fost stabilite pentru a impulsiona adoptarea tehnologiei și pentru a asigura o tranziție eficientă și fără probleme către utilizarea exclusivă a acestei platforme.

Potrivit noilor reguli, amenzile pentru depășirea termenului limită variază în funcție de tipurile de contribuabili. Astfel, pentru marii contribuabili, sancțiunile pot ajunge până la 10.000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice mijlocii se situează între 2.500 și 5.000 de lei, iar pentru celelalte persoane juridice și fizice, între 1.000 și 2.500 de lei.

Foto: Pexels

Contabil: Pe clienți i-a lovit, în sensul că habar n-au ce înseamnă SPV-ul sau ce înseamnă o aplicație de facturare online

„Partea asta cu e-Factura a fost venită așa dintr-o dată. N-a venit cu niște instrucțiuni clare. Ei au avut o componentă de implementare, într-adevăr. De anul trecut ei au avut o platformă online prin care se putea factura, prin intermediul ANAF-ului. Poate celor de la ANAF li se pare simplă, dar pentru un om de rând care n-a pus mâna pe un calculator sau nu știe fiscalitate e foarte complicat. Trebuia ceva ușor de utilizat.

În plus, ca să poți face o factură pe site-ul ANAF-ului îți trebuie semnătură digitală, pe care trebuie să o înscrii în SPV. Abia pe urmă poți să încerci să faci o factură, iar la nivel național sunt doar câteva firme care oferă semnături digitale. Acum s-au înghesuit toți oamenii pe ele. Dacă suni acum să-ți iei semnătură electronică ei ți-o pun la dispoziție abia peste două luni.

Iar strict legat de platforma e-Factura, sistemul lor informatic este praf. Tot timpul apar erori și e în mentenanță. Mai sunt erori legate de dublarea facturilor. Nu sunt pregătiți, au considerat că 6 luni vor fi de probă și până atunci încă mai pot lucra la platformă. Pe clienți i-a lovit, în sensul că habar n-au ce înseamnă SPV-ul sau ce înseamnă o aplicație de facturare online. Mulți nu știu să utilizeze aplicațiile de pe laptop sau telefon. Și să zicem că treci peste asta și clientul reușește să le instaleze, dar nu toți oamenii au pregătirea necesară să întocmească corect factura. Pentru asta trebuie să cunoască legislația, pentru că sunt mai multe tipuri de facturi. Clienții și până acum le întocmeau, dar cu ajutorul nostru. Se consultau mereu cu contabilii.

Noi acum, în loc să stăm să operăm documente, a trebuit să stăm să le instalăm fel de fel de programe de contabilitate. Pentru clienții cu volum mic de facturi ne ocupăm noi direct, dar pentru cei care au nevoie de câteva facturi pe zi nu putem, pentru că nu avem timp fizic. Azi suntem în 25 ianuarie, e ultima zi în care putem trimite declarațiile, iar ieri nu a mers platforma ANAF-ului toată ziua încât să pot depune. Se tot blochează, are erori”, a declarat Adrian Neacșu, contabil, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel