Victor Ciutacu, replică lui Andrei Pleșu. Votează 'pro' sau 'contra' lui Dan Puric

Prezența lui Dan Puric, sâmbătă seară, la Realitatea TV și apoi la Antena 3, a atras critici din partea telespectatorilor. Dezbaterea a devenit virală pe rețelele sociale. Mai mult, au fost reluate acuzațiile că Dan Puric a fost informator al Securității, fapt infirmat de Florian Bichir, membru CNSAS, care a subliniat că Dan Puric are o adeverință de necolaborare cu securitatea. 

Andrei Pleșu l-a criticat pe Dan Puric pe pagina sa de Facebook, unde a scris: "domnul Dan Puric a ieşit din sfera (actoriei, n.n.) unde este cu adevărat competent, înalt competent. A făcut un sindrom de guru. Părerea mea sinceră este că el nu este pregătit pentru acest rol, din două motive. Unu: se simte indecent de bine în el, iar asta se vede din mica pompă profetică a discursului. Doi: n-are cultură suficientă, iar asta se vede din modul cum dă citate. Citatul este nemilos. Felul cum citezi te dezbracă. Regula e să nu citezi mai mult decât citeşti. Domnul Puric recurge frecvent, atât cât l-am urmărit, la nume, probleme şi concepte despre care nu are decât o informaţie de dicţionar, sau din auzite. Nu poţi scoate din pălărie, una-două, pe Toma din Aquino, pe Ambroise Paré, sau pe Platon, dacă nu ai avut cu ei un comerţ cât de cât consistent. Eu unul nu înţeleg de ce face asta domnul Puric. În termeni creştini, i-aş vorbi de 'slavă deşartă': vrea să pară altceva decât este. La cât e de inteligent şi de angajat spiritual, aş fi aşteptat să-l văd mai smerit, mai aproape de discursul unui mărturisitor decât de acela al unui gânditor amator. Dar mai e ceva: domnul Puric a adoptat o strategie pedagogică riscantă. Când vrei să educi pe cineva, nu începi prin a-l flata. Dacă vrei ca cineva să înveţe ceva, nu-i spui mereu că n-are nimic de învăţat. Or, domnul Puric încurajează un soi de legendarizare arbitrară a naţiunii, din care rezultă că ea frizează desăvârşirea. Atunci la ce bun s-o mai dăscăleşti? Suntem unici, persecutaţi de tot mapamondul, singurii creştini adevăraţi, speranţa lumii, gloria speciei! Asta e gândire de tip Becali. Domnul Puric n-ar trebui să facă posibile asemenea analogii". 

Ce scrie Victor Ciutacu

"Nu-s vreun fan al lui Dan Puric și nici nu mă număr printre cei care gustă voluptuoasele teorii ale conspiraționismului care sună atât de bine în interpretarea lui. Dar, văzând ce comandă străvezie și securistică pentru demonizarea lui se derulează în oficinele serviciilor care mai au și neobrăzarea să se intituleze "presă", începe să-mi pară rău că nu l-am invitat zilele astea să mai stăm la o taină în direct. Dincolo de plăcerea de a da cu flit tuturor snobilor care împart lumea între conformi și neconformi, dacă știi cum să-l abordezi, omul chiar este savuros și ai ce discuta cu el", a scris jurnalistul Victor Ciutacu, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel