O companie care a ajutat România, aruncată în scandalul SHU

Mass media, unii parlamentari, dar și experți ai corpului de control al guvernului au cerut investigarea unor posibile legături între vaccinul hexavalent ”pentru Kazahstan” și îmbolnăvirea copiilor din Argeș de sindrom hemolitic uremic. Cazul arată ce pățesc cei care încearcă să ajute România: se trezesc în centrul unor scandaluri interne, primind înjurături în loc de mulțumesc.

Criză globală de vaccin anti-pertussis

Compania franceză producătoare a vaccinului ”pentru Kazahstan” explică situația. Vaccinurile hexavalente sunt produse în Franța, după cele mai severe norme de siguranță, de una dintre cele mai reputate companii din domeniu, Sanofi Pasteur. Pe plan mondial, producătorii s-au confruntat cu o criză de aprovizionare cu vaccinuri care conţin pertussis acelular (aP) pe parcursul anului 2015 și începutul lui 2016. Acest aspect a obligat Sanofi Pasteur să deruleze procesele de producție cu stocuri minime, ceea ce a avut un impact imediat asupra livrării dozelor de vaccin.

Mai mult, a fost luată decizia de a prioritiza piețele publice pe care Sanofi Pasteur și-a asumat anumite angajamente, iar România se numără printre acestea. Adică, francezii au pus România înaintea Kazahstanului și au redirijat loturi pregătite pentru această țară spre București.

Decizia, luată de autoritățile de sănătate

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a aprobat distribuirea vaccinului Hexaxim® în România pentru a evita pe cât posibil întreruperi în aprovizionarea cu Hexacima®. Aceasta este o practică obişnuită care permite autorităților suprastatale și naționale din domeniul sănătății să gestioneze stocurile globale de vaccinuri, asigurându-se că vaccinurile pot fi redistribuite, în anumite cazuri de urgență, către cei care au cea mai mare nevoie de ele. În acest caz particular, decizia de a autoriza utilizarea Hexaxim® în România a fost luată sub îndrumarea și aprobarea autorităților naționale de sănătate.

Vaccinul hexavalent produs de către Sanofi Pasteur, indiferent sub care dintre cele trei denumiri este comercializat – Hexaxim®, Hexyon® și Hexacima® – este în deplină concordanță cu legislația locală și europeană și a fost prezentat autorităților române cu toată documentația și toate certificările de calitate necesare.

Ca și în cazul tuturor vaccinurilor furnizate către ţările Uniunii Europene, Hexaxim® a intrat pe piața din România numai după ce a primit un certificat EU de eliberare a lotului din partea Sanofi Pasteur și a unui organism independent, Laboratorul Oficial de Control al Medicamentelor (OMCL), respectând procedurile administrative ale Uniunii Europene.

Țara de origine este Franța

”Sanofi Pasteur confirmă încă o dată faptul că au fost respectate în permanență toate procedurile europene de famacovigilență și conformitate pentru introducerea vaccinului Hexaxim® pe piața din România. Mai mult, vaccinul hexavalent, indiferent de mărcile comerciale sub care este vândut – Hexaxim®, Hexyon® și Hexacima® - sau țările sale de destinație, are ca țară de origine Franța.

Sanofi Pasteur garantează şi documentează întotdeauna calitatea vaccinurilor sale, cât şi a întregului proces de livrare în depozitele partenerilor agreați, iar cazul de față nu reprezintă în niciun fel o excepție de la această regulă.

Salutăm reacția promptă a autorităților române din domeniul sănătății care au respins informațiile false apărute în presă referitoare la posibila legătură dintre vaccin și cazurile de sindrom hemolitic-uremic înregistrate în județul Argeș.

România este o piață extrem de importantă pentru Sanofi Pasteur. În ultimii 26 de ani, Sanofi Pasteur a demonstrat că este un partener valoros și de încredere pentru sistemul de sănătate publică din România, oferind vaccinuri de calitate, sigure și eficiente şi care se regăsesc în Programul Național de Imunizare”, se arată într-un comunicat al companiei Sanofi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel