KLAUS IOHANNIS - PROCES ANI. BOLCAȘ, ipoteze cu privire la cazul lui KLAUS IOHANNIS

Înalta Curte de Casație și Justiție ia în discuție dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis. Avocatul Lucian Bolcaș a comentat acest subiect și a explicat ce s-ar putea întâmpla în cazul președintelui ales al României.

Avocatul a spus la ce ne-am putea asista în funcție de decizia magistraților.

"ÎCCJ, fixând acest termen, a creat o situație absolut incredibilă, soarta unui președinte al României depinzând de termenul pe care l-au fixat. Nu înțeleg de ce ÎCCJ a ales să se amestece de această manieră în politică. Acesta este pericolul major: amestecul justiției în politică. În ceea ce provește soluționarea cauzei, trebuie să spun că este normal ca o instanță superioară să cenzureze hotârârea instanței inferioare. Acesta este drumul spre un proces echitabil. Nu este infailibilă o hotărâre pronunțată de o instanță inferioară. Aici intervine presiunea momentului în care ne judecăm... momentul ales de ÎCCJ - situația deosebită a președintelui. Astăzi se judecă fondul. Soluțiile pe care le poate lua ÎCCJ sunt admitere, respingere sau trimitere spre judecată", a zis Lucian Bolcaș.

"În varianta respingerii recursului, va rămâne o sentință irevocabilă și în aceste condiții nu avem ce să discutăm, Klaus Iohannis fiind compatibil ca președinte. În ipoteza admiterii recursului, se pune o problemă de constituționalitate. Invalidarea mandatului nu îi prelungește mandatul lui Traian Băsescu. Acesta își exercită mandatul până în ziua expirării celor cinci ani, dar aici intervine o nuanță - își continuă exercitarea atribuțiilor până la depunerea jurământului de către noul președinte", a mai spus Lucian Bolcaș la România TV.

Întrebat dacă Traian Băsescu ar putea să-și exercite mandatul până în martie, în cazul în care Klaus Iohannis este declarat incompatibil, avocatul a zis: "Nu îmi doresc o asemenea ipoteză. Nu pentru că este vorba despre Traian Băsescu, ci pentru că este vorba despre stabilitatea instituțiilor statului. Dacă cineva împinge ÎCCJ spre această toluție, aruncă țara în aer, vrea să dea foc țării. Prelungirea mandatului se face doar în caz de război sau catastrofă de către Parlament. Că este dl Băsescu o catastrofă... nu este un motiv de prelungire a acestui mandat".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel