DECIZIE ISTORICĂ: Tribunalul Iaşi a suspendat alegerile de la Universitatea „Cuza”

Tribunalul Iaşi a suspendat alegerile de la Universitatea „Cuza” la solicitarea Ligii Studenţilor.

Liga Studenţilor din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (LS IAŞI) a câştigat astăzi în instanţă suspendarea alegerilor pentru toate structurile de conducere ale Universităţii, devenind prima şi singura organizaţie studenţească din România care a obţinut un astfel de rezultat.

În urma neregulilor sesizate, Liga Studenţilor (LS IAŞI) a înaintat în data de 21.12.2015 o cerere către Tribunalul Iaşi de suspendare a Metodologiei de organizare a alegerilor pentru structurile şi funcţiile de conducere academică din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi.

În acelaşi timp, în aceste zile, în urma depunerii unui memoriu de către LS IAŞI, Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a solicitat instituţiei să elimine criteriile discriminatorii impuse studenţilor pentru participarea la alegeri.

[citeste si]

Printre neregulile constatate se numără introducerea condiţiei ca reprezentanţii studenţilor să fie integralişti şi să aibă cel puţin media 8 (opt), contrar prevederilor Legii Educaţiei Naţionale şi Statutului Studentului, lipsa de transparenţă în procesul de organizare al alegerilor pentru desemnarea reprezentanţilor studenţilor în structurile de conducere, precum şi organizarea alegerilor în perioada sesiunii şi a vacanţei, când studenţii nu pot vota, deşi aceştia sunt reprezentanţi în proporţie de 25% în structurile decizionale şi de conducere. Tribunalul s-a pronunţat astăzi, hotărând suspendarea întregii metodologii de alegeri. Practic, au fost suspendate alegerile pentru funcţiile de rector al universităţii şi decani ai facultăţilor, precum şi pentru reprezentanţii în senatul universității, consiliile facultăţilor, consiliile departamentelor şi consiliile şcolii doctorale.

Universitatea are drept de recurs în 5 zile de la comunicarea hotărârii.

„Salutăm decizia instanţei şi considerăm că este un rezultat foarte important pentru studenţi, care vizează viitorul întregii Universităţi, dar şi pentru Mişcarea Studenţească din România. Legea Educaţiei Naţionale este mai presus decât orice hotărâre luată de vreo sturctură de conducere a unei instituţii de învăţământ superior, autonomia universitară fiind limitată de respectarea cu stricteţe a legislaţiei în vigoare. Mulţumim Ministerului Educaţiei pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în rezolvarea acestei probleme. Mai sunt şi alte nereguli în cadrul instituţiei, prin care se încalcă drepturile studenţilor, pentru care vom lupta până la capăt pe toate căile legale." a declarat Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel