Vezi aici documentul care îi va aduce demiterea conducerii INS

Premierul Victor Ponta a cerut astăzi demiterea conducerii INS, în urma greșelii ”grave” comisă de institut la recalcularea PIB-ului din 2011. Antena3 a obținut documentul care arată diferențele între datele statistice provizorii și cele definitive ale statisticienilor.

[caption id="attachment_267791" align="alignleft" width="371"] Foto: antena3.ro[/caption]

În prima ședință de guvern din 2013, desfășurată vineri, prim-ministrul Victor Ponta a anunțat că-l va demite pe șeful INS (Vergil Voineagu - n.r), despre care spune că din 2003 până în 2010 a calculat în plus, iar acum diferența a fost în minus. Șeful executivului a subliniat că are nevoie ca oamenii din fruntea instituției să fie de încredere.

Documentul arată că datele provizorii care au fost trimise de INS la Ministerul de Finanțe, respectiv produsul intern brut aferent anului 2011, erau de 578,6 lei. De fapt, PIB-ul a fost de 556,7, ceea ce înseamnă o diferență de 21,9 miliarde de lei, sumă care a generat nevoia unei scăderi de aproximativ un miliard de lei din cheltuielile bugetare pe care guvernul Ponta poate să le facă pentru anul viitor.

Diferențe se pot observa, de asemenea și la cifrele din perioada 2003-2012, unde este vorba de această dată de diferențele pe plus, nu pe minus. De exemplu, dacă în 2003 se estima un PIB provizoriu de 189, acesta era, în realitate, de 197, practic, la bugetul de stat venind mai mulți bani, adică opt miliarde de lei în plus. Și în anul 2010, dacă inițial statisticienii previzionau un produs intern brut de 513 miliarde lei, acesta a fost mult mai mare, de 523 lei.

INS-ul condus de Vergil Voineagu a mai avut probleme în perioada guvernării Boc, atunci când au existat probleme în organizarea recensământului la nivel național.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel