Ungaria și-a adus horthyst-ul Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc

Tupeul maghiarilor a depășit orice limită. Primarul din Odorheiu Secuiesc, Levente Bunta, a declarat vineri că cenuşa poetului maghiar Nyirő Jozsef se află la biserica catolică din oraş. Ceremonia de reînhumare va avea loc duminică, după ce Guvernul Ponta s-a opus reînmormântării cu onoruri a horthyst-ului  Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc.

Reînhumarea lui Nyiro Jozsef la Odorheiu Secuiesc va avea loc duminică, într-un cadru privat, în conformitate cu legislația românească, organizatorii modificând programul și renunțand la mai multe evenimente în urma dezacordului exprimat de MAE roman, preciza joi Ambasada Ungariei.

De asemenea, joi seara, la RTV, oficialii de la Budapesta, precum şi reprezentanţii Partidului Civic Maghiar (organizatorii din România ai evenimentului) au ţinut să precizeze că ei au tot dreptul să îl reînhumeze cu onoruri pe Nyiro Jozsef şi nu doar în cadru privat aşa cum a cerut actualul guvern al României, întrucât aprobarea pentru funeralii oficiale a fost deja acordată de către fostul guvern de la Bucureşti, respectiv Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu. Mai mult, oficialii de la Budapesta au declarat  că însuşi fostul ministru al Culturii din guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, Kelemen Hunor, a fost cel care şi-a exprimat acordul şi a ajutat autorităţile ungare să obţină toate aprobările necesare pentru organizarea de funeralii oficiale pentru poetul horthyst.

 Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, a afirmat însă că "ţelurile politice" ale lui Nyiro Jozsef trebuie separate de activitatea scriitoricească a acestuia, subliniind că el nu a aruncat volumele lui Eliade "pentru simplul motiv că acesta a făcut parte din Garda de Fier".

Joi, în conferinţa de presă de la Târgu Mureş, Kover Laszlo a precizat că vizita sa are legătură cu două evenimente legate de sărbătoarea de Rusalii - pelerinajul de la Şumuleu Ciuc, "care este o sărbătoare sufletească pentru toţi maghiarii din Bazinul Carpatic", şi reînhumarea osemintelor scriitorului Nyiro Jozsef "în pământul natal, la Odorheiu Secuiesc, în duminica de Rusalii, pe 27 mai".

Premierul Victor Ponta a declarat vineri că Executivul s-a opus reînmormântării poetului maghiar Nyirő Jozsef la Odorheiu Secuiesc, deoarece opinia autorităţilor române este că acesta nu poate primi onoruri pentru o activitate care nu este cazul să fie onorată.

 "Înţeleg că fostul Guvern a fost de acord cu înhumarea la Odorheiu Secuiesc, actualul Guvern şi-a manifestat în mod clar opoziţia la aşa ceva din considerente pe care ministrul de Externe le va prezenta în detaliu. Este o personalitate care, din punctul de vedere al autorităţilor române, având o activitate care poate fi aflată uşor, nu poate să primească onoruri pentru ceva ce, din punctul nostru de vedere, nu este cazul să fie onorat", a spus Ponta, citat de Mediafax.

MAE şi-a exprimat dezacordul faţă de intenţia oficialităţilor ungare de a aduce în România rămăşiţele lui Nyiro, spre a fi reînhumate în cadrul unui ceremonial desfăşurat pe parcursul mai multor zile în Gheorgheni, Miercurea Ciuc şi Odorheiu Secuiesc.

 Directorul Diviziei de Arhive Internaţionale a Muzeului Holocaustului din Washington DC, Radu Ioanid, a declarat, pentru Mediafax, că "înhumarea ceremonială" a lui Jozsef Nyirő în România face parte dintr-o serie mai largă de tentative de "reabilitare" din Ungaria a unor persoane controversate.

   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel