Tehnica de manipulare folosită de Dan Diaconescu în cazul Oltchim

Oreste Teodorescu explică pe site-ul său care a fost tehnica de manipulare pe care Dan Diaconescu a folosit-o în cazul Oltchim.

”Fără falsă modestie, am scris în cartea ”Demonii puterii în democrație” despre diferitele tehnici de manipulare și, măcar din această perspectivă nu pot privi neutru prestația lui Dan Diaconescu în scenariul privatizării combinatului vâlcean”, scrie Oreste Teodorescu.

Acesta susține că tehnica utilizată a la carte se numește în limbajul de specialitate: Falsa ofertă!

”Cineva face o ofertă tentantă pentru cealaltă parte implicată în contract, pentru a se elimina concurenţa şi a-l motiva în relaţia cu manipulatorul. Apoi se reduce din oferta iniţială, pe diferite motive plauzibile şi, după ce îi se reduc victimei (manipulatului) opţiunile, începe târguiala pentru a-l face să accepte noua ofertă, mult mai modestă. ”Exact ce a facut, zilele acestea DD și nu mai amintesc detaliile, că vuit întreaga presă.”, scrie el, după care dă definiția manipulării.

”Pentru a ne familiariza cât mai bine cu metodologia celui mai isteț gazetar al generație sale să ne amintim puțin ce este manipularea…Doi mari speciliști, R.V.Joule şi J.L.Beauvois în Tratat de manipulare dau următoarea definiție: “O acțiune de a determina un actor social (persoana, grup, colectivitate) să gandească şi să acţioneze într-un mod compatibil cu interesele iniţiatorului, si nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici de persuasiune care distorsionează intenţionat adevărul, lasand insă impresia libertatii de gandire şi de decizie.”, scrie el.

Spre deosebire de convingerea rațională, manipularea nu este preocupată de înțelegerea corectă și profunda a situației ci urmărește înocularea unei înţelegeri convenabile, recurgându-se atât la inducerea în eroare cu argumente falsificate, iar apelul vizează cu precădere palierele non-raţionale. Se ramarcă și o altă diferențiere față de argumentația corectă: intenţiile reale ale celui care transmite mesajul (manipulatorul) rămân insesizabile primitorului acestuia (ținta manipulării).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel