Relațiile ungaro-americane cunosc o deteriorare fără precedent în ultimele două decenii. Creșterea nivelului corupției în Ungaria ar putea determina Washingtonul să nu mai considere Budapesta un aliat, a declarat însărcinatul american cu afaceri, Andre Goodfriend.
Diplomații americani care monitorizează corupția publică în Ungaria de pe peste un deceniu au remarcat "o deteriorare a situației, un trend descendent în ansamblu", a declarat Andre Goodfriend, citat de The New York Times.
"Situația, dacă va continua în această direcție, va face imposibilă colaborarea ca aliați", a spus Goodfriend, care conduce reprezentanța diplomatică a americanilor la Budapesta, în lipsa unui ambasador. "Asta este ceea ce vrem să evităm".
Ce înseamnă "aliat", în terminologia relațiilor internaționale
Ungaria a devenit un aliat formal al Statelor Unite ale Americii în 1999, când a intrat în NATO, aderare pe care americanii au susținut-o. În aceeași măsură, Washingtonul a sprijinit intrarea Ungariei în Uniunea Europeană, în 2004, pentru ca, în 2008, Budapesta să fie inclusă în programul Visa Waiver.
Degradarea Ungariei din calitatea de "aliat" al Washingtonului ar însemna un regres masiv pentru procesul de democratizare al Ungariei și recunoașterea internațională a acestuia. După căderea comunismului, statul de 10 milioane de locuitori a efectuat reforme politico-sociale profunde, reușind performanța de a intra în NATO 19 ani mai târziu.
Însă derapajele democratice ale guvernului Orban și apropierea acestuia de Moscova au pus sub semnul întrebării loialitatea Budapestei față de valorile promovate de structurile din care face parte, anume UE și NATO. Însărcinatul american cu afaceri la Budapesta, Andre Goodfriend, urmând probabil dispozițiile Departamentului de Stat al SUA, iese în ultima perioadă cu mesaje din ce în ce mai dure la adresa autorităților maghiare.
Întâlnire de gradul zero la Washington
Oficialii unguri au răspuns criticilor SUA cerând dovezi care să sprijine suspiciunile privind acțiuni de corupție în sânul guvernului maghiar. Dovezi pe care americanii refuză se le livreze.
"Această chestiune, în următoarele săptămâni sau luni, ar putea otrăvi, ruina prietenia ungaro-americană", a declarat Janos Lazar, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban.
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, se va deplasa joi la Washington, unde are programată o întâlnire cu asistentul secretarului american de stat, Victoria Nuland. Întrevedrea are loc în ziua în care Parlamentul European organizează audieri cu privire la situația politică din Budapesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu