Se termină criza gazelor? Prețul gazelor naturale s-a prăbușit

Vestea este una bună dar privită cu bucurie prudentă / Foto: Gazprom
Vestea este una bună dar privită cu bucurie prudentă / Foto: Gazprom

La prima vedere, pare o veste bună faptul că prețurile europene la gazele naturale au scăzut abrupt după ce livrările rusești, pe o rută cheie care traversează Ucraina, și-au revenit.

Contractele la termen au scăzut cu până la 9,1%, deoarece livrările în Slovacia prin punctul de interconectare Velke Kapusany, la granița cu Ucraina, au revenit la niveluri normale, potrivit datelor operatorului de rețea Eustream. Livrările suplimentare din Rusia exercită presiuni asupra prețurilor în momentul în care vremea blândă reduce cererea și mai multe încărcături de gaze naturale lichefiate sosesc pe țărmurile europene.

Citește și: Noi reduceri la facturile de gaze și curent electric începând cu 1 februarie

Contractele futures europene la gaze au scăzut până la 79,96 euro pe megawatt-oră înainte de a reduce unele pierderi și de a se tranzacționa cu 8,4% mai jos, la 77,55 euro, la ora 9:45 a.m. la Amsterdam. Contractul echivalent din Marea Britanie s-a prăbușit cu 6,3% la 190,20 pence pe termie. 

Tensiunile geopolitice rămân aceleași

Fluxurile de gaze rusești prin Polonia către Germania rămân suspendate, iar tensiunile geopolitice legate de Ucraina sunt încă la cote ridicate. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și secretarul de stat american Antony Blinken vor vorbi marți la telefon, în contextul în care eforturile diplomatice pentru a atenua criza continuă. America a primit un răspuns scris la propunerea sa adresată Rusiei cu privire la modul de detensionare a situației legate de Ucraina, în timp ce președintele rus Vladimir Putin a vorbit cu omologul său francez Emmanuel Macron și se întâlnește marți cu liderul ungar Viktor Orban.

Citește și: SANCȚIUNILE de pe lista SUA - UE pentru Rusia. Se caută alternativa la gazul rusesc. Variantele care ar provoca HAOS și-n Europa

Uniunea Europeană însă continuă să discute cu ceilalți furnizori ai săi, de la SUA și Qatar până la Azerbaidjan, despre livrări de urgență, în cazul în care tensiunile escaladează până la punctul în care fluxurile de gaze dinspre Rusia vor fi întrerupte. Compania poloneză de gaze PGNiG a cumpărat o încărcătură americană pentru Ucraina, care nu are acces direct la niciun terminal de import de GNL.

"Potențialul conflict dintre Rusia și Ucraina a dus la o sensibilitate sporită a aprovizionării cu gaze a Europei, cu ~30% din gazul continentului provenind din Rusia", a scris RBC Capital Markets într-o notă trimisă Bloomberg. "Eforturile diplomatice pentru a aduce mai mult gaz în Europa din alte surse sunt în curs de desfășurare; cu toate acestea, prețurile pe termen scurt rămân foarte expuse la mici schimbări în echilibrul dintre cerere și ofertă, în opinia noastră". mai arată acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel