Scrisoarea prin care Băsescu o avertiza pe Mona Pivniceru

Băsescu Pivniceru Antena 3
Băsescu Pivniceru Antena 3

De Ce News vă prezintă scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu către fostul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru. Șeful statului o avertizează pe Mona Pivniceru că din partea Comisiei Europene „sunt semnalate temeri cu privire la credibilitatea şi transparenţa deplină a procedurii de selecţie a candidaturilor pentru cele două funcţii” - de procurori-şefi pentru DNA şi Parchetul General.

[caption id="attachment_302467" align="alignleft" width="310"] Foto: antena3.ro[/caption]

Scrisoarea dată publicităţii joi de Administraţia Prezidenţială este datată 1 octombrie 2012, „în atenţia” premierului Victor Ponta şi către Mona Piviniceru, la acel moment ministrul al Justiţiei.

Vă prezentăm textul integral al scrisorii:

„Stimată doamnă ministru,

Având în vedere faptul că în perioada imediat următoarea trebuie să daţi curs propunerilor de numire în funcţiile de Procuror General al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, vă aduc la cunoştinţă că am luat act de scrisoarea Comisiei Europene nr. 1280829 din 21.09.2012 prin care sunt semnalate temeri cu privire la credibilitatea şi transparenţa deplină a procedurii de selecţie a candidaturilor pentru cele două funcţii.

Pentru o mai bună credibilizare a procesului de desemnare, nutresc speranţa că veţi implementa, în faza selecţiei acestor candidaturi, toate criteriile recomandate de Comisia Europeană şi acceptate de autorităţile române, în vederea asigurării unor numiri care să nu fie susceptibile de contestaţii. 

Dacă procesul de selecţie, în urma căruia veţi propune persoanele pentru funcţiile de Procuror General al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, nu va fi caracterizat de transparenţă, echidistanţă, corectitudine şi credibilitate, nu voi da curs acestor numiri.

Alternativ, în cazul în care modificarea criteriilor de selecţie, în vederea asigurării transparenţei procesului de selecţie, nu vă este convenabilă şi având în vedere urgenţa numirii în funcţiile de Procuror General al Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Procuror Şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, ca urmare a expirării mandatelor acestora, vă propun respectarea întocmai a dispoziţiilor art. 54 din Legea nr. 303/2004, în scopul găsirii unor soluţii acceptate de Ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii şi Preşedinte, sens în care consider oportună o consultare prealabilă între aceste autorităţi. Astfel, urmând această cale legală, este posibilă o soluţie care ar permite asumarea responsabilităţii numirii în cele două funcţii de conducere, în scopul continuării eficiente a activităţii Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Vă rog să primiţi, stimată doamnă ministru, asigurarea întregii mele consideraţii. PREŞEDINTELE ROMÂNIEI TRAIAN BĂSESCU”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel