Repatrierea romilor din Franţa a confiscat agenda summitului de la Bruxelles

Programul summitului european care se desfăşoară astăzi la Bruxelles a fost modificat, dezbaterea privind repatrierea romilor din Franţa luând locul subiectelor economice şi de politică externă care erau prevăzute iniţial în cadrul întâlnirii liderilor europeni.

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reeding, a condamnat, săptămâna aceasta, expulzarea ţiganilor români şi bulgari din Franţa, considerând-o o operaţiunie nazistă. Viviane Reding şi-a cerut scuze, ulterilor, pentru aceste afirmaţii, iar Franţa a acceptat aceste scuze.

„Am acceptat scuzele doamnei Reding privind poziţia scandaloasă pe care a avut-o privitor la modul în care ne organizăm politica internă în Franţa“, a declarat premierul francez Francois Fillon. „Franţa respectă cu stricteţe directivele europene şpi legile naţionale. Noi, ămpreună cu alte state europene vor continua să lucrăm la problema integrării romilor“, a adăugat Fillon.

Sarkozy sugerează Luxemburgului să primească romii expulzaţi din Franţa

După criticile la adresa Parisului formulate de comisarul european pentru Justiţie şi Drepturi fundamentale, luxemburgheza Viviane Reding, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sugerat ca romii să fie preluaţi de Luxemburg.

Sarkozy intenţionează să dea explicaţii joi, la reuniunea şefilor de stat şi de guvern, denunţând faptul că "Europa se exprimă în acest mod" în legătură cu acţiunile Franţei, a declarat un senator din partidul prezidenţial francez.

Sugestia lui Sarkozy a atras reacţia promptă a ministrului luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, care l-a acuzat de "reavoinţă", în timp ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a anunţat susţinerea pentru Reding.

Alte subiecte: ajutor pentru Pakistan şi acordul dintre UE şi Coreea de Sud

Liderii UE urmează să discute şi despre un ajutor pentru Pakistan, ţară grav afectată de inundaţii, având în vedere şi un ajutor comercial care s-ar putea concretiza prin suspendarea drepturilor vamale pentru anumite produse provenite din această ţară. Pe ordinea de zi se mai află şi acordul de liber-schimb dintre UE şi Coreea de Sud, blocat de Italia, care se teme de consecinţele acestuia asupra industriei sale auto.

Şefii de stat şi de guvern ar urma şi să ia în discuţie relaţiile dintre UE şi partenerii strategici, în principal asiatici, dar şi rolul Uniunii în lume, într-un moment în care aceasta se teme de o marginalizare în procesul de mondializare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel