Noile conflicte declanșate pe platforma de la Mioveni, între muncitori și patronatul francez, pot duce la o decizie periculoasă pentru uzină. Potrivit vicepreședintelui Automobile Dacia, Constantin Stroe, francezii de la Renault ar putea reloca o parte a producției la cea mai nouă uzină a producătorului francez din Maroc. Salariul unui marocan este de două ori mai mic decât al unui muncitor român.
„Dacă acest protest nu se va încheia rezonabil, iar angajaţii vor continua cu aceste cereri nerealiste, există probabilitatea tot mai mare ca Renault să transfere în Maroc o parte importantă a producţiei Dacia, deoarece costurile din România vor deveni prea mari“, a spus Constantin Stroe, relatează realitatea.net.
"În data de 20 martie 2013, câteva sute de salariaţi ai Uzinei Vehicule au încetat lucrul şi au declanşat un protest ilegal. Acesta a continuat la schimbul doi, cu un număr similar de persoane. În acelaşi timp, peste 80% din salariaţii platformei au continuat activitatea în mod responsabil, pentru a respecta angajamentele faţă de clienţi. Salariaţii care au părăsit posturile de lucru nu vor fi plătiţi pentru timpul cât au absentat nemotivat din postul de lucru. Sindicatul Automobile Dacia (SAD) a fost notificat că protestul este ilegal. În răspunsul scris către conducerea Dacia, SAD s-a desolidarizat de participanţii la greva spontană şi confirmă că protestul este ilegal", a comunicat compania.
Conducerea Dacia a propus, luni, Sindicatului Autoturisme Dacia ca noul Contract Colectiv de Muncă pentru acest an să prevadă creşteri generale de 90 lei pentru operatori şi personalul tehnic, economic, ştiinţific şi administrativ (TESA) nivelurile 5-7, din ianuarie 2013, urmând ca din luna mai să existe o majore de 85 lei pentru operatori, o creştere individuală de 4% pentru TESA nivelurile 5-7 şi de 6% pentru TESA nivelurile 8-10.
Care sunt bonusurile de care beneficiază salariații de la Mioveni
Prevederile aflate în prezent în vigoare, aplicate şi în 2012, includ un salariu minim garantat de 1.918 lei pentru un muncitor calificat. Totodată, în 2012 angajaţii au avut, în afara drepturilor salariale, beneficii care pentru companie reprezintă o cheltuială suplimentară anuală de aproape 30 de milioane de euro, potrivit Dacia.
Respectivele beneficii includ primă de Paşti şi de Crăciun (873 lei brut, respectiv 957 lei brut), tichete cadou pentru ziua de 8 Martie acordate tuturor angajatelor (60 lei), tichete cadou de Crăciun (60 lei), primă de participare la profitul companiei (1.240 de lei brut), primă de vacanţă (1.276 lei brut), bonuri de masă, masă caldă gratuită (pentru operatori, peste 11.500 de beneficiari), transport subvenţionat, bilete de odihnă şi tratament (4.000 de beneficiari în 2010 şi 4.100 în 2011, cu cheltuieli ale companiei de 1,28 milioane euro, respectiv 1,46 milioane euro), ajutoare diverse (căsătorie, deces) sau zile libere plătite cu salariul de bază, în afara celor prevăzute de lege pentru sărbătorile legale sau religioase, în diferite situaţii, precum evenimente în familie, schimbarea domiciliului pentru donarea de sânge.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu