Raportul privind evoluția justitiei din România va fi publicat, miercuri, de Comisia Europeană, documentu având o importanță pentru aderarea țării noastre la Schengen. De asemenea, Comisia Europeană face 15 recomandări României, în Raportul pe Justiţie. Monitorizarea pe Justiţie a României şi Bulgariei s-ar putea încheia în 2012, se arată în Raport, dacă recomandările vor fi respectate.
În general, raportul MCV prezintă o tendinţă pozitivă a reformelor din România şi pune accentul pe necesitatea implementării unor decizii luate. Oficialii europeni pot aduce însă până în ultima clipă modificări de nuanţă asupra proiectului de raport, tonul acestuia reflectând anumite poziţii politice, scrie Mediafax.
În proiectul raportului, Comisia Europeană notează că DNA a rămas convingătoare în investigarea cazurilor de corupţie la nivel înalt, însă astfel de cazuri se află de mult timp pe rolul instanţelor, riscând prescripţia.
De asemenea, Executivul UE precizează că îmbunătăţirea responsabilizării justiţiei rămâne o provocare importantă, România neangajându-se încă într-o reformă profundă a sistemului disciplinar în justiţie
Oficialii UE mai notează că România a făcut demersuri pentru îmbunătăţirea procedurilor judiciare şi pregăteşte intrarea în vigoare a noilor coduri, care constituie fundamentul pentru un proces judiciar modern, iar DNA continuă lupta convingătoare în cazurile de corupţie la nivel înalt. În opinia CE, se impune a se acorda luptei împotriva corupţiei o prioritate mai evidentă şi să fie coordonată cu sprijinul unei noi strategii anticorupţie comprehensivă şi robustă.
Raportul notează că sunt necesare măsuri urgente pentru a îmbunătăţi recuperarea produselor infracţiunii, urmărirea spălării banilor şi protecţia împotriva conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice, iar rezultate mai bune ar trebui demonstrate în domeniul confiscării bunurilor nejustificate şi în aplicarea de sancţiuni descurajatoare în cazuri de incompatibilităţi.
Citeşte şi:
Raportul pe Justiție: Sunt necesare măsuri pentru intrarea în vigoare a Codului civil
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu