România și Bulgaria, pregătiri pentru catastrofa atomică și biologică

Cernavodă
Cernavodă

Joi va fi lansat oficial un proiect comun România-Bulgaria pentru prevenirea și combaterea situaţiilor de urgenţe nucleare, radiologice, biologice, chimice.

[caption id="attachment_340327" align="aligncenter" width="638"] foto: zf.ro[/caption]

Proiectul MIS ETC 774 – „EMERSYS – Pentru un sistem transfrontalier, integrat de detecţie şi proceduri armonizate de răspuns rapid la situaţii de urgenţe nucleare, radiologice, biologice, chimice” se va derula pe o perioadă de 24 de luni. Acesta are drept obiectiv strategic asigurarea mijloacelor necesare implementării coordonate a strategiilor, legislaţiei comunitare şi convenţiilor bilaterale privind pregătirea, planificarea şi intervenţia în situaţii de urgenţe nucleare/radiologice, biologice şi chimice (NRBC), destinată autorităţilor din zona transfrontalieră româno–bulgară.

Valoarea totală a proiectului este de 6,428,807.22 Euro, fiind finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007 – 2013, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi Guvernele României şi Bulgariei. Fondurile vor fi destinate cu precădere dotării cu echipamente specializate moderne pentru intervenţia la urgenţe NRBC, soft-uri de calcul a riscului şi urmărilor accidentelor industriale, precum şi formării personalului de intervenţie din judeţele de la graniţa România - Bulgaria în vederea utilizării acestora.

De Ce doar de-a lungul graniței cu Bulgaria?

Dna Gabriela Tohănean de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, partener al acestui proiect, ne-a oferit mai multe detalii referitoare la EMERSYS:

"În cadrul proiectului vor fi incluse șapte județe din România și opt districte din Bulgaria".

De ce doar granița cu Bulgaria? Urgențele nucleare pot apărea doar de-a lungul acestui perimetru?

"Urgențele nucleare pot apărea oriunde, dar acest proiect are în vedere doar județele riverane Dunării și aflate la granița cu Bulgaria".

De unde pot proveni urgențele?

"Pot fi diverse situații. De exemplu avem cele două centrale nucleare - Cernavodă din România și Kozlodui din Bulgaria. Dar pot apărea și alte situații. Proiectul nu este destinat doar zonelor în care sunt centralele nucleare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel