Prețul usturoiului a explodat în China. Impact, și în România


Preţul usturoiului a explodat în China după ce iarna geroasă de anul trecut a ucis bulbii şi a redus oferta, informează The Wall Street Journal, potrivit Agerpres.

Costul bulbilor de usturoi în China, care exportă aproximativ 80% din usturoiul consumat la nivel mondial, a crescut cu 85% în ultimele 12 luni până la nivelul record de 13,75 yuani (2,03 dolari) per kilogram. Creşterile de preţuri i-au determinat pe unii traderi să păstreze usturoiul în încercarea de a obţine profituri mai mari.

Speculă cu usturoi din cauza credinței că vindecă gripa

Acesta a dus la o scădere cu 11% a exporturilor chineze de usturoi în primele nouă luni ale anului, până la 1,17 milioane tone sau aproximativ 390 de miliarde de căţei de usturoi.

Preţul usturoiului a mai crescut cu 40% și în perioada de vârf a epidemiei de gripă 2009-2010, pe măsură ce speculatorii au mizat pe o cerere crescută având în vedere credinţa populară potrivit căreia consumul de usturoi ajută la evitarea îmbolnăvirilor.

Europa, lovită de noile prețuri

Preţul usturoiului ar urma să rămână la un nivel ridicat până în luna iunie 2017, când noua recoltă chineză va ajunge pe piaţă, deoarece oferta este limitată astfel că între timp cumpărătorii de usturoi din întreaga lume încep să resimtă efectele. Europa va fi nevoită să se adapteze la noile preţuri, avertizează Olaf Richter, director la compania germană de mirodenii AKO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel