Onoare: A găsit comoara lui Murad al II-lea, dar nu a pretins recompensă

Un tânăr vâlcean a descoperit cel mai mare tezaur găsit pe teritoriul României, ajuns într-un muzeu, de 130 de ani, evaluat la aproximativ 470.000 de euro. Deși a găsit 47.000 de monede din vremea sultanului Murad al II-lea, vâlceanul a dat un extraordinar exemplu de moralitate şi simţ civic, pentru că a înţeles că tezaurul descoperit de el nu poate fi pus în valoare decât într-o instituţie importantă și nici nu a pretins vreo recompensă materială, deşi legea vorbeşte despre o atare posibilitate.

Iulian Enache, un vâlcean care caută “comori” din pasiune, nu pentru câştig, a făcut zilele trecute o descoperire pe care specialiştii o consideră “remarcabilă” – 47.000 de monede din vremea sultanului Murad al II-lea - o comoară ce cântărește aproximativ 55 de kilograme și care se ridică la aproximativ 470.000 de euro, relatează gândul.info.

Tânărul, în vârstă de 34 de ani, din Golești-Vâlcea, a explicat cum în noaptea de sâmbătă spre duminică, pe 1 septembrie, după ce s-a întors de la muncă, din schimbul trei, a scos la lumină după 600 de ani, cel mai mare tezaur de monede de argint, turceşti de pe teritoriul României.

“Mai fusesem pe câmp, chiar acolo, în zona aceea. Nimic. E drept că-i destul de întinsă şi n-ai cum s-o acoperi foarte repede. Periam cu detectorul şi, deodată, îmi dă semnal bun. Scormonesc şi dau de prima monedă de argint, chiar în marginea drumului pe care venisem. Mă uit, o şterg de pământ şi îmi dau seama că e cea mai veche monedă pe care o găsisem până atunci; şi încă de argint. Vă daţi seama ce bucurie pe mine! Prima mea monedă otomană.(...) Cobor o pantă de vreo doi metri. Aparatul ţiuie iar. (...) Mi-a trecut prin cap c-o fi vreo comoară. Strânsesem deja cam la 150 de bucăţi. Acuma, chiar că eram entuziasmat. (...) Până am ajuns la nucleu. (...)  Vă daţi seama – peste 55 de kilograme. Eram în al nouălea cer”, a mărturisit tânărul.

Cum a protejat Iulian tezaurul

Modul în care Iulian a acționat ulterior, nu a fost apreciat de către autoritățile locale. Conform precizărilor oferite de tânăr, el a fost mustrat pentru că a spălat monedele cu apă din fântână, dar și pentru că a preferat să le predea Muzeului Naţional de Istorie din Bucureşti și nu primarului localității vâlcene sau Muzeului de Istorie din Dolj.

A anunţat luni, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti, iar specialiştii au ajuns la Goleşti marţi. “Erau trei, şi cu şoferul patru. Am făcut proces verbal, am semnat, am predat, m-au felicitat. Ziua bună! Au plecat”, a povestit Iulian despre specialiștii din Capitală care au venit la Golești, marți, după ce el i-a anunțat luni, în legătură cu descoperirea făcută.

“Păi, aşa am considerat eu că trebuie să fac, ca să protejez tezaurul. Cum să le fi dat şi să semnez proces verbal fără să le-număr? Ca să nu mai spun că la Vâlcea, la muzeu, nici nu e secţie de numismatică!”, și-a motivat tânărul decizia, care susține că nu este un căutător de comori, ci face acest lucru din pasiune.

Iulian Enache, un exemplu de moralitate şi simţ civic

Acum Muzeul de Istorie este mai bogat cu 45 de mii de piese. “Sunt akcele, unitate monetară principală a Imperiului Otaman (akçe), cunoscută şi sub denumirea de aspru”, a explicat Tudor Martin, unul dintre specialiştii care au preluat “comoara” de la Goleşti. Însă, pe lângă valoarea inestimabilă a comorii, impresionant este modul în care vâlceanul a acționat pentru protejarea descoperirii sale.

“Domnul ăsta, Iulian Enache, este extraordinar, un exemplu de moralitate şi simţ civic. Şi nu spun cuvinte mari. Omul a înţeles că tezaurul descoperit de el nu poate fi pus în valoare decât într-o instituţie importantă”, a declarat Ernest Oberländer, mulțumit că  monedele din timpul lui Murad al II-lea nu au luat drumul străinătății, cum s-a întâmplat și cu alte comori descoperite pe teritoriul României.

Ce i se cuvine lui Iulian Enache

Deși conform Legii 182, Iulian Enache ar urma să primească o recompensă de 30 la sută din valoarea tezaurului plus un bonus de 15 la sută, din aceeaşi valoare, pentru “descoperire remarcabilă”, vâlceanul nu a pretins nicio recompensă materială.

“Recompensa mea cea mai mare este cea sufletească. Deşi am sperat, nu credeam că voi descoperi un astfel de tezaur fabulos", a spus Iulian Enache.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel