Numărul donatorilor de organe a scăzut după cazul Arşinel

donare-organe
donare-organe

Numărul donatorilor de organe pentru transplant a scăzut după "cazul Arşinel", de la şapte la trei pe săptămână, a declarat, marţi, coordonatorul naţional de transplant, dr. Victor Zota.

Peste 3.600 de români sunt pe listele de aşteptare pentru transplant, dar decizia privind operaţia aparţine chirurgului, care îşi asumă exclusiv reuşita sau nereuşita.

"Listele de aşteptare sunt băgate în calculator. Calculatorul îţi dă, să zicem, zece oameni din listă cu grupa A2, B3 sau O. Populaţia României are 72 la sută A2, 7 la sută B3, 7 la sută AB4 şi 7-8 la sută grupa O. Deci marea majoritate are A2, iar calculatorul găseşte pe cei cu A2, să zicem, compatibili cu donatorul. Dar, când îl suni, unul este plecat, altul are gripă, nu răspunde la telefon, unul nu are bani să vină atunci...Vin, în final, cinci-şase pacienţi compatibili cu donatorul. La spital, li se fac alte analize. Unii au, din nefericire, afecţiuni intercurente. Nu ne putem permite control periodic al celor incluşi pe listele de aşteptare. La controlul biologic, mai rămân doi, să zicem. În final, mai există o analiză de precipitare a sângelui. Dar decizia finală aparţine chirurgului, pentru că, dacă operaţia iese bine, este meritul chiurgului, iar dacă iese prost, de vină este tot chirugul. Asta este. Este responsabilitatea lui. El hotărăşte şi asumă această răspundere. Omul care face transplant îl asumă, îl face pe nervii şi pe coronarele lui", a explicat Zota, potrivit Mediafax.

Potrivit coordonatorului naţional de transplant, operaţiile nu-i pot fi impuse chirurgului de către altcineva şi nici de un calculator. "Se poate ivi situaţia ca persoana cu cea mai bună compatibilitate să nu poată face operaţia la momentul respectiv, din varii motive. Aşadar, revin: decizia aparţine exclusiv chirurgului", a subliniat Zota.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel