Nicu Ceaușescu, contaminat după un tratament medical. Interviu cu medicul care ar fi putut să-l salveze

Nicu Ceaușescu a murit din cauza sistemului medical românesc, deteriorat din cauza politicilor tatălui său, Nicolae Ceaușescu.  Prof. dr. Alexandru Oproiu, medicul care l-a tratat atunci când a intrat în comă hepatică, susține că nu avea semne de ciroză alcoolică. Chiar dacă Nicu Ceaușescu consuma alcool, cauza cirozei este hepatita cronică virală. Contaminat în anii 70 cu hepatită C de la o injecție sau după un tratament stomatologic, Nicu a dus boala pe picioare până la o decompensare severă și a murit din cauza rupturii varicelor esofagiene, la Viena. În ciuda vieții sale aventuroase, prof. Oproiu nu crede că Nicușor ar fi luat hepatita prin contact sexual neprotejat, întrucât s-a contaminat la o vârstă mică, iar șansele de a lua hepatită C, nu B, sunt mai mici în acest mod. Mai degrabă este de vină instrumentarul medical, care era sterilizat în condiții tehnologice precare, inclusiv cel folosit pentru tratamentul mărimilor zilei.

”Pe Nicu l-am văzut când mi-a fost adus în encefalopatie hepatică, adică precomă hepatică, își amintește prof. Oproiu. A venit fără ca eu, directorul spitalului Fundeni, să fiu anunțat. M-am trezit cu salvarea de la Jilava, urmată de cel puțint 3-4 mașini, cu meidici legiști și activiști de la Amnesty International. Din datele pe care le-am obținut, această encefalopatie hepatică fusese indusă de faptul că el, având modificările acestea psihice, care apar la cirotici,  i se dăduse diazepam. Diazepamul la ciroză hepatică este nenorocire”.

Ciroza s-a descoperit când a fost înjunghiat în burtă

Tratamentul de la Fundeni a stabilizat starea pacientului. Însă,  prima dată, diagnosticul de ciroză hepatică fusese stabilit intra-operator. ”În 22 decembrie, când a fost adus la TVR, cineva l-a înjunghiat în burtă, iar medicul de la Spitalul Militar, care l-a operat imediat după ieșirea din emisie,  a specificat că ficatul este cirotic. A fost nevoie de o operație amplă, fiindcă era secționat intestinul, și atunci s-a văzut ficatul. Era diagnosticat și cu varice esofagiene, își amintește prof. Oproiu. Și noi i-am găsit niște varice esofagiene mari, cu risc de sângerare. A plecat de la noi. A avut o rezervă acolo. Nu a fost păzit, din câte știu eu. Ieșirea lui din închisoare nu s-a datorat bolii, ci unei chichițe juridice. El era condamnat pentru port ilegal de arme, iar Paula Iacob s-a folosit de legile de atunci și, pentru că făcuse jumătate din pedeapsă, a putut fi eliberat. Am fost acuzat că i-am falsificat diagnosticul, că eu i-am pus diagnostic de ciroză hepatică”.

Lipsa vizei pentru Elveția i-a anulat ultima șansă de supraviețuire

După câteva luni Nicu Ceaușescu a intrat iar în comă, după o hemoragie digestivă prin ruptură de varice esofagiene. ”Eu am propus să fie dus la Freiburg, unde se face șunt transjugular porto-sistemic, așa zisul TIPS. Îl cunoșteam personal pe chirurgul care făcea această intervenție unică în Europa și a accepat să-l opereze. Dar, mi s-a spus, atunci, că cel mai scurt drum era prin Elveția. Și nu a primit viză. Așa că a fost dus la Viena, la clinica de hepatologie, dar ei nu știau să facă această operație foarte dificilă. În perioada în care bolnavul e stabilizat, se poate face această ocolire a ficatului bolnav, iar omul poate trăi așa câțiva ani, până apare un ficat pentru transplant. La Viena, Nicu a avut o perioadă fără hemoragie, de 2-3 săptămâni. În această perioadă i se putea face TIPS, dar nu s-a făcut. Apoi s-a repetat hemoragia și a murit, în capitala Austriei, ne-a declarat porf. Oproiu.”

Banii pentru intervenție au fost donați de persoane care au vrut să rămână anonime, dar lipsa vizei a anulat șansele de salvare. Prof. Oproiu își mai amintește că Nicu era un pacient disciplinat, că nu mai fuma în perioda internării și că respecta tratamentul prescris.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel