Mierea din rafturile magazinelor, sub lupa apicultorilor

Pentru apicultori, 2010 nu a fost un an deosebit, aceștia având mari probleme cu stupinele care au fost decimate de boli sau de o producție necorespunzătoare, iar 2011 a debutat la fel de prost din cauza condițiilor meteorologice. În aceste condiții, există suspiciunea că  piața a fost invadată de cantități de miere falsificată.

Având aceste semnale,  membrii  Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS) vor monitoriza piaţa mierii, pentru a detecta negustorii care vând miere falsificată, sau miere cu adaosuri nenaturale ca şi cum ar fi 100% naturală. Mişcarea următoare ar trebui să fie făcută de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

„La nivelul Federaţiei noastre s-a decis ca echipe de câte trei oameni să meargă în magazine mai mici, mai mari, dar şi în supermarketuri, să cumpere miere pe care s-o trimitem la laborator spre analiză şi, cu rezultatele laboratorului, să sesizăm Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului“, spune Viorel Iosif, secretarul Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS) pentru money.ro.

Mierea falsificată este greu de recunoscut, chiar și pentru un apicultor cu experiență. În goana lor după  profit, procesatorii de miere  agaugă glucoză în miere, pentru  că „mierea 100% naturală costă mult şi se vinde greu“, spun negustorii.   Oficialul ROMPIS nu a dorit să comenteze informaţia, dar a precizat că, „deşi este foarte dificil să sesizezi care este mierea falsă direct la negustor, sunt câteva semne care trebuie avute în vedere. Printre acestea, trebuie spus că, însăşi mierea lichidă poate ascunde o mare păcăleală“.

Păcăleala constă în faptul că unii încălzesc mierea împreună cu suplimentul nenatural o temperatură mai mare de 44 de grade. „Asta nu e bine, pentru că la 44 de grade şiîncă şi mai devreme mierea îşi pierde mai toate calităţile care o fac valoroasă. De aceea, mierea critalizată prezintă o mai mare credibilitate“, spune Viorel Iosif.

Mierea cristalizată nu trebuie confundată cu aşa zisa miere zaharisită. „Mierea cristalizată este densă ca un şerbet şi îşi păstrează toate calităţile naturale“, spune Viorel Iosif. Există sortimente de miere care cristalizează şi fără să fie mare ger. În schimb, dacă se zahariseşte, mierea este aproape sigur impură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel