Medicii amenință cu demisia în bloc și grevă. Nicolăescu nu cedează

Zi grea pentru sistemul medical. Astăzi are loc reunirea Consiliului Naţional al Medicilor, în cadrul căruia se va discuta despre demisia în bloc al cadrelor medicale. În acest context, Eugen Nicolăescu a declarat că salariile nu vor crește.

”Sănătatea trebuie respectată. Degeaba ministrul Nicolăescu este de acord cu revendicările noastre, dacă nu se face nimic la ratificarea bugetară. Demisia medicilor există deja. Peste 20.000 de medici au plecat să profeseze în străinătate.”, a declarat, astăzi, Vasile Astărăstoaie, președintele Colegiului Medicilor.

”Dacă nu se iau măsurile pe care noi le-am propus şi pe care încercăm să le şi impunem, dacă forţa argumentelor nu este acceptată, s-ar putea ca în câţiva ani de zile, sistemul de sănătate românesc să fie depopulat, în condiţiile în care există unităţi medicale în care nu mai pot să funcţioneze sau funcţionează la cota de avarie, mai ales în zone care sunt deja defavorizate, migraţia externă este însoţită şi de migraţia internă. Dacă pleacă cineva din Iaşi, imediat cineva din Vaslui, Botoşani sau Suceava poate să vină la Iaşi, dar acolo de unde a plecat nu mai vine nimeni. De aceea trebuie să fie luate măsurile pe care noi le-am propus, care să redea, pe de o parte, independenţa profesională, iar pe de altă parte, demnitatea, inclusiv creşterea veniturilor medicilor”, spunea, sâmbătă, Vasile Astărăstoae.

În ceea ce priveşte demisia în masă, președintele CMR a spus că nu este adeptul ultimatumului și nu a ameninţat, dar a previzionat că este posibilă şi o asemenea acțiune de protest

“Nu am pus-o în practică, pentru că tot timpul am sperat la un dialog şi am avut promisiuni, inclusiv de la prim-ministrul Victor Ponta, înainte de data de 9 decembrie, dată după care nu am mai avut comunicare cu premierul. Repet, avem această reţinere pentru că pacienţii nu au nicio vină că aceşti guvernanţi nu se apleacă asupra sistemului de sănătate”, a arătat preşedintele CMR.

Pe de altă parte, Eugen Nicolăescu a declarat că salariile în domeniul sanitar nu vor crește anul acesta, însă în proiecţia bugetară pe 2014 majorarea acestora este o prioritate.

În anul 2011, peste 2000 de medici din mai multe spitale de vârf din Slovacia și-au depus demisia, în bloc, în semn de protest față de salariile mici. Aceștia au renunțat la protest după 4 zile, când au ajuns la un acord cu guvernul.

În Belgia, demisia în bloc a tuturor medicilor a dus la schimbarea guvernului și la schimbarea grilei de salarizare, iar în Israel a dat câștig de cauză sindicatelor, care negociau noul contract colectiv în domeniul sanitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel