Malaria, eradicată în Argentina și Algeria

tantar-malarie-250x197
tantar-malarie-250x197

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că Algeria şi Argentina sunt libere de malarie, informează miercuri DPA.

Într-un comunicat emis miercuri din Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a lăudat angajamentul ferm şi perseverenţa locuitorilor şi conducătorilor celor două state în lupta contra acestei boli tropicale deseori letală.

În Algeria, unde medicul francez Charles Louis Alphonse Laveran a descoperit pentru prima dată parazitul malariei, în 1880, nu au mai fost înregistrate cazuri indigene din anul 2013. În Argentina nu au mai fost consemnate cazuri de malarie din 2010.

Sute de mii de decese pe plan mondial

Malaria este provocată de paraziţi transmişi de ţânţari şi provoacă febră, sângerări şi probleme neurologice. În cazul în care nu este tratată, această boală este letală. 435.000 de decese pe plan mondial în 2017 au fost atribuite de OMS acestei boli, aproximativ 60% dintre victime fiind copii cu vârste sub 5 ani.

Pentru ca malaria să fie declarată eradicată dintr-o ţară nu trebuie să mai fi consemnat niciun caz timp de trei ani consecutiv.

Primul program pilot de vaccinare împotriva malariei a debutat în premieră luna trecută în Malawi, acesta având potenţialul de a salva zeci de mii de vieţi, conform OMS. Reprezentând o încununare a peste 30 de ani de cercetări medicale şi a unei investiţii de 1 miliard de dolari, această campanie vizează confirmarea eficacităţii vaccinului pe copii cu vârste de până la doi ani, întrucât ei reprezintă cea mai vulnerabilă categorie de populaţie în faţa acestei boli.

Malawi este unul dintre cele trei state africane, alături de Ghana şi Kenya, care participă la programul pilot de vaccinare bazat pe vaccinul RTS,S.

Vezi și: Primul test cu adevărat important. Malaria, boală care afectează sute de mii de oameni, ar putea fi prevenită printr-un vaccin avansat 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel