Ludovic Orban, discursul zilei de 17 septembrie. Integral

Partidul Național Liberal îl somează pe Dragnea să înceteze orice formă de presiune asupra Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, privitoare la ancheta care să stabilească vinovații pentru reprimarea manifestației din 10 august.

 

"Tot mai multe acțiuni arată limpede că Liviu Dragnea, care se simte cu musca pe căciulă, atât el cât și apropiații săi, Carmen Dan și alți factori decidenți, caută prin orice mijloace să intimideze procurorii care anchetează acțiunile ilegale săvârșite de cei responsabili în călcarea în picioare a drepturilor și libertăților cetățenilor români care au manifestat pașnic pe 10 august.

 Demarare a evaluării procurorului general, Augustin Lazăr, de către ministrul Justiției, fără niciun motiv serios, nu reprezintă altceva decât o formă de presiune care se pune asupra Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și  Justiție. De asemenea, implicarea Inspecției Judiciare, evident, încălcând grosolan legea în derularea anchetei. Prin solicitarea dosarului anchetei către procurorii care se ocupă de ancheta respectivă din procuratura militară, arată foarte clar că există o tentativă de intimidare a procurorilor, de afectare a  anchetei, astfel încât procurorii să nu poate să finalizeze această anchetă, să identifice toți vinovații, toți responsabilii pentru cei care au dat ordinele și opus în practică ordinele de reprimare brutală a manifestației din 10 august.

 Biroul Executiv al Partidului Național Liberal a luat decizia de a sprijini toate demersurile constituționale și legale pentru transpunerea în modificare constituțională a inițiativei civice „Fără Penali” de asigurare a integrității în exercitarea funcției publice.

 A doua decizie a Biroului Executiv a fost legată de inițiative la nivelu parlamentar. Am luat decizia de a reveni cu solicitarea de a fi prezentă la „Ora Guvernului” Vasilica Viorica Dăncilă - premierul României, pentru a da seamă de deteriorarea gravă a situației economice și sociale, care este produsă de Guvernul pe care îl conduce.

 De asemenea, am luat decizia să depunem o moțiune împotriva ministrului Agriculturii, Petre Daea, pentru scăparea de sub control a pestei porcine. După refuzul majorității parlamentare de a constitui Comisia de anchetă care să analizeze clar cine sunt responsabili pentru scăparea de sub control a pestei porcine, am luat decizia să apelăm la această pârghie parlamentară. Pârghia moțiunii împotriva ministrului Agriculturii, pentru a arăta clar opiniei publice faptul că autoritățile din România nu au făcut nimic din ceea ce ar fi trebuit să facă pentru a preveni pesta porcină și, România este singura țară din Uniunea Europeană în care pesta porcină a fost scăpată de sub control existând la ora actuală aproape 80% din cazurile de pestă porcină din România, din focarele de pestă porcină existând în România, ceea ce arată foarte clar, comparativ cu alte guverne din alte țări europene, faptul că Guvernul României, ministrul Agriculturii și ceilalți actori guvernamentali responsabili sunt vinovați pentru răspândirea extraordinar de rapidă a virusului pestei porcine africane.

Am luat decizia de a chema la Parlament printr-o moțiune si ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, în special pentru dezastrul pe care l-a provocat în finanțele publice locale, pentru faptul că a refuzat să respecte Legea bugetului de stat, a  refuzat să respecte angajamentele anterioare ale Guvernului în privința bugetelor locale, lăsând un număr extrem de important de autorități locale fără resursele financiare necesare pentru asigurarea bunei funcționări a autorităților blocând proiectele de investiții ale autorităților locale. De asemenea, punând în pericol inclusiv absorbția de fonduri europene în cadrul unor proiecte cu finanțare de la bugetul Uniunii Europene, prin lăsarea practic a autorităților locale fără sursele financiare necesare pentru cofinanțare și, de asemenea,  punerea în pericol a bunei asigurări a serviciilor publice către cetățenii fiecărei comunități locale ca urmare a jefuirii bugetului local al fiecărei comunități locale.

 De asemenea, am discutat și am decis să declanșăm o serie de audieri atât a ministrului Agriculturii, cât și a ministrului Transporturilor. În cazul în care ați urmărit evenimentele de la sfârșitul săptămânii, inclusiv Comisarul european care reprezintă România, a spus clar că ministerul Transporturilor nu are capacitatea de a asigura absorbțiia Fondurilor Europene.  Niciun proiect nou nu este început, suntem spre finalul celui de al cincilea an al exercițiului financiar bugetar 2014-2020 și Ministerul Transporturilor nu a reușit să înceapă nici un mare proiect nou de infrastructură, punând în pericol extrem de mare capacitatea României de a utiliza bani europeni pentru dezvoltarea proiectelor de infrastructură de transport de care România are nevoie ca de aer. Niciun tronson de autostradă nu este început, niciun tronson de cale ferată nou nu este început, ce să mai vorbim de lucrările de asigurare a navigabilității Dunării, care sunt lăsate pe post de cenușăreasă și abandonate complet, iar în timpul asta Guvernul inventează parteneriate public privat pe tronsoane de autostradă  pe care are dreptul să le finanțeze prin intermediul Fondurilor Europene.

 (Ne puteți spune pe problema referendumului pentru redefinirea familiei ce pregătiri va face PNL? Care este poziția?)

 Am luat decizia de a face un apel către celelalte forțe politice să nu politizeze acest referendum, să nu caute să câștige un capital electoral ieftin prin politizarea acestui referendum. Deja implicarea  parșivă a  lui Dragnea și a lui Tăriceanu în emiterea de mesaje pentru acest referendum, riscă să compromită și să afecteze comportamentul cetățenilor la acest referendum. S-a ajuns la referendum. Referendumul este forma desăvârșită a democrației, prin care cetățenii români pot să își exprime poziția față de o temă importantă în societate.  Apelez la liderii politici să îi lase în pace pe cetățenii, să nu politizeze acest referendum, să lase toate organizațiile societății civile, să lase biserica, să lase toți actorii nepolitici să își susțină punctele de vedere în acest referendum și, mai ales, să lase fiecare cetățean român să voteze în conformitate cu propria conștiință.

 Am luat decizia de a  desemna reprezentanți la nivelul fiecărei secții de votare.  Am luat decizia de a asigura asigurarea respectării legii și a corectitudinii votului în acest referendum. De asemenea, lăsăm libertatea  fiecărui membru, simpatizant al Partidului Național Liberal, să se poziționeze la acest referendum în conformitate cu propria conștiință. Sigur  că fiecare are libertatea de a decide cum votează, pentru că în chestiuni care țin de convingeri intime, în probleme de conștiință, nu cred că are ce să caute decizia politică .

 (Și un calendar dacă ne puteți spune. Când vor fi depuse aceste moțiuni simple? Când veți chema la audieri pe cei doi miniștrii?)

 Ca și ordin de urgență, prima moțiune pe care o vom depune este moțiunea împotriva ministrului Daea. Este posibil să o anunțăm chiar în plen, dacă va fi  posibil în cursul acestei săptămâni. Următoarea moțiune va fi  împotriva ministrului Finanțelor, depusă  în cursul săptămânii viitoare.

 În ceea ce privește audierile în Comisia de agricultură a tuturor responsabililor de scăpare de sub control a pestei porcine, va demara în cursul acestei săptămâni. De asemenea, la Comisia de transporturi, am decis convocarea ministrului Transporturilor, a directorului CNAIR, a directorului CFR infrastructură, pentru a prezenta situația la zi și, mai ales, să prezinte explicațiile pentru care nu au luat măsurile care le-au fost solicitate de la nivel European astfel încât să ne ajută să putem să accelerăm absorbția fondurilor europene în proiecte mari de infrastructură.

(Am observat ca ați făcut un apel la mobilizarea filialelor din teritoriu. Există un termen până când acestea trebuie să dea semne de mobilizare? Dacă nu merge cu vorba bună, îmi puteți spune dacă ne putem aștepta la finele acestui an la alte măsuri organizatorice? )

După cum bine știți Consiliul Național al partidului a votat un instrument managerial de evaluare a activității filialelor care este planul de acțiune trimestrial și  cele 20 de criterii de evaluare a progresului acțiunii politice a fiecărei filialei Județene. Săptămâna asta vom avea întâlniri cu toți președinții de filiale. Sub coordonarea vicepreședinților regionali vom stabili obiectivele fiecărei filiale până la sfârșitul anului pe ultimul trimestru. Vom evalua modul în care au fost îndeplinite obiectivele pe trimestrele anterioare. Am convingerea că toate filialele Partidului Național Liberal se vor alia efortului general de pregătire a partidului pentru alegeri de pregătire a unei oferte politice a Partidului Național Liberal, atât pentru alegerile pentru Parlamentul European, cât și pentru alegerile prezidențiale, locale și parlamentare și că nu va fi nevoie să luăm nicio măsură organizatorică.

(Președintele PMP Eugen Tomac va transmis dv. și domnului Barna o scrisoare în care face apel la unitatea opoziției și eventual o moțiune de cenzură, acum. )

 Partidul Național Liberal a stabilit ca obiectiv prioritar pentru această sesiune parlamentară demiterea Guvernului Dăncilă, în special ca un mijloc de a pune punct sistemului de dominație a lui Dragnea și a camarilei sale.

 De asemenea, am decis  constituirea unei echipe de negociere din partea Partidului Național, care să ducă  discuții și tratative cu toate grupurile parlamentare, iar în cazul PSD cu parlamentari individual, astfel încât să încercăm să convingem cât mai mulți parlamentari  ai PSD să voteze moțiunea de cenzură.

 O să avem o primă  evaluare la sfârșitul acestei săptămâni, privitor la opțiunile care există astăzi la nivelul Parlamentului, și în funcție de aceasta evaluare vom decide pașii următori.  Deoarece o poziție are la dispoziție într-o sesiune parlamentară o singură moțiune de cenzură, acest instrument poltic trebuie utilizat cu foarte mare seriozitate, nu trebuie să transformăm moțiunea de cenzură într-o competiție între forțele opoziției, care vrea să se pună mai repede moțiune de cenzură, ci trebuie să hotărâm de comun acord care este momentul cel mai favorabil în care există cea mai mare șansă ca această moțiune de cenzură să primească votul  din zona majorității guvernamentale, pentru ca altfel nu poate să treacă. Vă repet, avem nevoie  în afară de votul parlamentarilor din opoziție, avem nevoie de votul a cel puțin 65 de parlamentari care sunt în arcul guvernamental, care s-au manifestat în Parlament până astăzi ca susținători ai Guvernului.

(Eugen Tomac spunea că acum ar fi momentul cel mai potrivit dat fiind criza pestei porcine)

Domnul Tomac oricând dorește poate să discute cu mine. De altfel am și discutat și am și făcut o primă analiză a situației în care se vede cu ochiul liber că mai este necesar să ne asigurăm de un sprijin exterior substanțial pentru ca această moțiune de cenzură să aibă șanse, altfel riscăm să depunem o moțiune de cenzură, să ne lipsim de dreptul de a depune moțiuni de cenzură. Riscăm, de exemplu, să reunim PSD, care la ora actuală este într-o frământare evidentă și eu cred că trebuie lăsat să își scoată ochii să adune resentimente ca urmare a meciurilor interne și a răfuielilor cu cuțitele pe sub masă. Ca atare, vom evalua cu mare seriozitate, pentru că avem o mare responsabilitate ca Partid Național Liberal, deoarece este cel mai puternic partid al opoziției, să decidem momentul cel mai potrivit în care vom avea cea mai mare șansă de aduna voturi suplimentare."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel