Kansas, referendum pentru avort. Dreptul este menținut în continuare în statul conservator - RoevWade nu are efect

Sursă foto: Pexels (Mart Production)
Sursă foto: Pexels (Mart Production)

Statul conservator Kansas a abrogat decizia Curții Supreme, care a dus la limitarea aproape completă a dreptului la avort. 

Statul conservator Kansas din SUA a decis printr-un referendum să protejeze drepturile la avort, într-o victorie majoră pentru grupurile pro-choice. Alegătorii au spus în mod covârșitor că nu doresc să modifice constituția statului pentru a afirma că nu există dreptul la avort. A fost primul proces electoral al problemei de când Curtea Supremă a SUA a permis statelor să interzică procedura destinată femeilor.

Dacă votul ar fi mers în sens invers, parlamentarii ar fi putut trece la restricționarea sau interzicerea în continuare a avortului în stat.

Întrebarea din buletinul de vot din Kansas a fost foarte așteptată de când Curtea Supremă a SUA, în urmă cu două luni, a anulat Roe v Wade, hotărârea din 1973 care a legalizat avortul la nivel național, scrie BBC. Proiecțiile sugerează că în Kansans s-a votat cu peste 60% pentru a susține dreptul constituțional al femeilor de a avea acces la avort. Rezultatul va fi văzut ca un indicator al rezonanței problemei înaintea alegerilor naționale intermediare din 8 noiembrie, cu democrații luptând pentru a-și păstra controlul asupra Congresului.

Președintele american Joe Biden a spus că rezultatul arată că ”majoritatea americanilor sunt de acord că femeile ar trebui să aibă acces la avort”.

Rezultatul oficial va veni într-o săptămână

Când Roe v Wade a fost anulată, președintele Biden a spus că drepturile la avort ar fi o problemă cheie pentru alegători. Ceea ce s-a întâmplat în Kansas a transformat această teorie în dovezi. Acesta este un stat pe care Donald Trump l-a câștigat cu 15 puncte în urmă cu doar doi ani, dar acum a votat pentru a proteja accesul la avort prin ceea ce este văzut ca o schimbare la 180 de grade.

Deocamdată este doar o proiecție, iar rezultatul oficial va fi confirmat într-o săptămână. Dar pentru democrați și grupurile pro-choice, acesta este un semn că americanii sunt profund nemulțumiți de anularea dreptului la avort și văd decizia Curții Supreme ca fiind neconformă cu publicul.

Prezența la vot a fost mult mai mare față de alegerile precedente

Oficialii din Kansas au spus că prezența la vot în tot statul a fost semnificativ mai mare decât se aștepta într-o zi de vot primar, când republicanii îi depășesc de obicei pe democrați cu doi la unu. În ajunul scrutinului, unii din Kansans primiseră texte înșelătoare care îi îndemnau să ”voteze da” pentru a proteja alegerea femeilor, dar contrariul era votul care ar fi dus la un astfel de rezultat, derutând alegătorii. Compania de tehnologie Twilio a declarat că a suspendat expeditorul anonim de pe platforma sa.

Deși Kansas este un stat ferm conservator, reglementările sale privind avortul sunt mai puțin stricte decât multe alte state conduse de republicani. Se permite întreruperea sarcinii până la 22 de săptămâni cu alte restricții, inclusiv o perioadă de așteptare obligatorie de 24 de ore și consimțământul părintesc obligatoriu pentru minori. 

Peste o duzină de state conduse de republicani au luat măsuri pentru a interzice sau a restricționa în continuare avortul de la decizia Curții Supreme din 24 iunie. Dar 10 state din SUA, inclusiv Kansas, au dreptul la avort consacrat în constituțiile lor, prevederi care pot fi anulate doar prin referendum.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel