Harta culorilor politice în Europa, după alegerile europarlamentare. Cine are majoritatea

Parlamentul european
Parlamentul european

Votanţii din toată Europa şi-au exprimat opţiunile, negocierile pentru funcţiile de conducere din Parlamentul European aproape s-au încheiat, urmând ca aleşii să fie validaţi, iar europarlamentarii pot începe noul mandat. Harta din acest material arată cum au fost distribuite voturile, în funcţie de preferinţele politice ale europenilor. 

Cele mai multe voturi le-au câştigat politicienii de centru-dreapta, ei având 182 de locuri în Parlamentul European, fiind urmaţi îndeaproape de politicienii de centru-stânga, cu 154 de locuri în PE. Al treilea grup ca mărime din PE este cel al liberalilor, cu 108 europarlamentari. Cele mai puţine locuri le au cei de extremă stânga, doar 41. 

O victorie importantă la nivel european au obţinut verzii, însă  nu în toate ţările. Pentru că la o analiză mai atentă a hărţii, se poate vedea că grupul verzilor nu are niciun reprezentant din ţări din Europa de Est, spre exemplu, dar nici din ţări sudice, precum Italia şi Grecia. 

În parlamentul european mai sunt 57 de independenţi, grupul conservatorilor are 62 de parlamentari, în timp ce extrema dreaptă a câştigat 73 de scaune. 

Distribuţia europarlamentarilor pe ţări 

 

Europarlamentarii de centru dreapta vin predominant din ţări precum Germania, Austria, Ungaria, Olanda, Spania şi Portugalia, dar şi din România. Asta pentru că în România alegerile europarlamentare din 26 mai au fost câştigate de PNL, dar nici Alianţa USR-PLUS nu s-a lăsat mai prejos, ocupând locul al treilea în preferinţele electoratului. 

De altfel, conform hărţii, România este împărţită între grupul de Centru-Dreapta, cu europarlamentari de la PNL şi USR PLUS şi grupul de Centru Stânga, cu europarlamentari de la PSD. 

Extrema dreaptă, care are 73 de europarlamentari, a prins avânt în Franţa, chiar ţara în jurul căreia se coagulează puterea la nivel european. E drept că şi în Italia au fost multe voturi pentru extrema dreaptă, însă acolo nu este de mirare, având în vedere că partidul lui Matteo Salvini este la putere. 

Cele mai multe voturi pentru grupul SD au venit din Spania şi România, în timp ce liberalii au fost votaţi în proporţii covârşitoare în Cehia. 

Verzii au reuşit să câştige voturi în jumătatea de nord a Marii Britanii, în Insula Corsica, din Franţa, şi în Germania, în timp ce extrema stânga, care a obţinut cele mai puţine locuri în Parlamentul European, a primit cele mai multe voturi în Irlanda.  

La nivelul conducerii UE, Ursula von der Leyen, fostul ministru al apărării din Germania, este favorită să devină noul preşedinte al Comisiei Europene, după ce Franz Timmermans a fost blocat în vederea accederii la această funcţie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel