Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a acordat, marți, 23 octombrie, Excelenţei Sale Mark H. Gitenstein, Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la București, o diplomă onorifică în recunoașterea sprijinului pe care Excelenţa Sa l-a oferit Institutului.
Aceasta a fost prima vizită a unui ambasador SUA la sediul IICCMER. În cadrul vizitei sale, ambasadorul Mark H. Gitenstein s-a întâlnit cu dl Andrei Muraru, Președintele executiv al IICCMER, dar și cu membrii conducerii executive și cercetători ai Institutului înainte de terminarea misiunii sale diplomatice în România, informează un comunicat al Instituției.
Ambasadorul a urmărit cu interes proiectele prezentate: cercetările arheologice de descoperire a victimelor Securităţii, restaurarea și reintegrarea în circuitul turistic cultural a fostului penitenciar de la Râmnicu Sărat, ca Muzeu Memorial și reper al rezistenţei anti-comuniste, documentarea experienţelor carcerale în România comunistă, organizarea unei Universităţi internaţionale de Vară pentru studenţi, primul manual de istorie a comunismului, cursurile de formare pentru profesori, caravana cinematografică și alte iniţiative prin care IICCMER studiază, documentează și susţine conștientizarea publică a istoriei totalitarismului comunist în România.
Cu această ocazie, ES dl Mark H. Gitenstein a afirmat: „Studierea și păstrarea memoriei totalitarismului este importantă pentru evoluţia democratică a societăţii românești. Descoperirea faptelor și a adevărului ascuns atâta timp este importantă atât pentru generaţiile care au trăit comunismul, cât și pentru cei născuţi după această perioadă. Activitatea IICCMER este impresionantă. Sper că i se vor acorda resursele și autoritatea de a face progrese substanţiale în acest domeniu. Personal, intenţionez să continui relaţia cu România în registru personal, după terminarea misiunii mele diplomatice. Mă voi întoarce în România și voi urmări cu interes activitatea IICCMER în continuare.” a mai adăugat ambasadorul SUA în România..
Ambasada SUA a susţinut, în anul 2009, proiectul IICCMER de publicare a primului manual dedicat studierii fenomenului totalitar, O istorie a comunismului în România, o iniţiativă educaţională de amploare destinată generaţiilor post-decembriste, într-o abordare modernă și accesibilă.
„Domnul ambasador ne-a acordat sprijinul său în calitate de diplomat, dar are și un interes particular, ca descendent al unei familii originare din România. Apreciem mult implicarea sa, care sper să continue calea unui parteneriat de lungă durată cu Ambasada SUA la București”, a declarat Andrei Muraru, Președinte executiv IICCMER.
În semn de recunoștinţă pentru contribuţia sa, IICCMER a oferit ambasadorului o diplomă onorifică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu