Giganții din tehnologie, mai puternici decât UE. Sondaj de ultimă oră

Darius Muresan / 06 sep 2018 / 17:14 Salveaza PDF Comentarii

În statele membre ale UE unde Directiva Drepturilor de Autor a fost intens dezbătută, 61% se tem că influența giganților din tehnologie compromite funcționarea democrațiilor europene, iar 87% susțin legislația care garantează remunerarea artiștilor

EUROPA PENTRU CREATORI a publicat astăzi rezultatele unui nou sondaj de opinie în rândul "statelor indecise" și în Franța, potrivit căruia un număr covârșitor de repondenți (87%) sprijină legislația care protejează drepturile artiștilor. Datele arată de asemenea îngrijorarea profundă a cetățenilor din cauza faptului că platformele de Internet pun în pericol democrația în Europa, 67% apreciind că platformele au mai multă putere decât Uniunea Europeană și 61% indicând că suveranitatea și independența statelor europene sunt compromise de influența platformelor online.

Sondajul online, realizat de Harris Interactive, a chestionat 6,600 de cetățeni cu vârste peste 18 ani din Spania, Italia, Germania, Polonia, Cehia, România, Grecia și Franța (statele în care a fost dezbătută Directiva), pentru a afla percepția acestora despre relațiile dintre UE și platformele de Internet și protecția și remunerarea creatorilor. Aceste state reprezintă aproximativ 60% din membrii Parlamentului European și sunt decidenți critici în dezbaterile privind Directiva Drepturilor de Autor.

84% dintre români susțin remunerarea, de către platformele online, a organizațiilor media

În România, unde sondajul a fost realizat pe un eșantion de 800 de cetățeni, percepția este covârșitor în favoarea remunerării creatorilor de conținut. Astfel, 91% dintre românii participanți la sondaj s-au declarat de acord cu adoptarea unor reguli care să garanteze protecția și remunerarea creatorilor, iar 84% dintre repondenți consideră că platformele online ar trebui să remunereze organizațiile media pentru refolosirea conținutului acestora.

De asemenea, 67% dintre români consideră că giganții americani din tehnologie au mai multă putere decât Uniunea Europeană, iar 51% dintre repondenți sunt de părere că giganții din tehnologie compromit funcționarea democrației în Europa.

"Aceste rezultate sunt extrem de relevante și se constituie într-un apel de trezire pentru membrii Parlamentului European, înaintea votului asupra Directivei UE a Drepturilor de Autor, din 12 septembrie. Balanța puterilor trebuie să fie schimbată în favoarea creatorilor și cetățenilor", a spus Veronique Desbrosses, Directorul General al Asociaţiei Europene a Autorilor şi Compozitorilor (European Grouping of Societies of Authors and Composers - GESAC). "Viitorul Uniunii Europene se află în mâinile parlamentarilor europeni. Oamenii și-au spus părerea, acum este rândul decidenților să acționeze."

Sondajul de opinie mai arată următoarele:

-66% dintre repondenți cred că platformele online nu împart în mod corect veniturile cu creatorii de conținut al căror conținut apare pe site-urile respective, repondenții din Franța (76%) și Germania (72%) arătând categoric că modul de distribuire a acestor venituri este incorect

-81% dintre repondenți cred că platformele ar trebui să remunereze mai corect organizațiile media, cel mai mare număr de repondenți care sunt total de acord ca legislația să echilibreze regulile jocului fiind în Germania (43%) și România (41%).

"Acesta este primul sondaj de opinie realizat vreodată care analizează percepția influenței giganților mondiali din tehnologie asupra funcționării democrației în Europa. Rezultatele arată clar că cetățenii așteaptă acțiune", a spus Jean-Daniel Lévy, coordinatorul departamentului Opinie al Harris Interactive.

Sondajul a fost realizat între 24 și 30 august 2018 pe un eșantion reprezentativ de cetățeni din țările targetate.

Situația relevată de acest sondaj este resimțită de cetățenii europeni. Recent a fost lansată o petiție prin care se solicită modificarea legilor actuale care reglementează Internetul și, în special, articolele privind drepturile de autor. Se consideră că legile actuale favorizează tot mai mult giganții tehnologiei în detrimentul utilizatorilor simpli? Petiția poate fi acesată aici : https://www.change.org/p/parlement-européen-contribuie-la-protejarea-utilizatorilor-si-pastreaza-libertatea-internetului-nostru

 


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27