”Gheara” lui Duță sugrumă Antibiotice Iași. Cod roșu în Sănătate

Lucian Duță
Lucian Duță

Ultima măsură luată de Lucian Duță în  funcția de președinte CNAS a destabilizat piața de medicamente. Facturile trimise producătorilor pentru taxa claw-back (gheara înapoi, în traducere), pe primul trimestru, sunt considerate imposibil de susținut financiar. Conducerea Antibiotice Iași a solicitat sprijin Ministerului Sănătății pentru ca singura unitate de producție rămasă în proprietatea statului român să nu fie complet decapitalizată.

Cel puțin patru mari producători internaționali de medicamente vor închide reprezentanțele din România dacă nu este adusă o corecție legislativă rapidă. Mai multe firme străine s-au plâns ambasadelor că măsura luată de Lucian Duță este lipsită de transparență și poate genera corupție.

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a analizat marți situația de la Antibiotice Iași. Factura trimisă de CNAS  producătorului român este cu 27 la sută mai mare decât pe ultimul trimestru al anului trecut. Dacă situația nu se corectează, două treimi din profitul firmei va fi încasat de CNAS, prin ”taxa ghearei”, ceea ce va bloca orice investiții, ca și o eventuală modernizare a liniei de vaccinuri de la ICC Cantacuzino. Mai mult, suprataxarea va genera o lipsă de lichidități în firmă, punând în pericol exporturile și finanțarea producției pentru consum intern, în condițiile în care medicamentele se plătesc cu un an de zile întârziere.

Din calculele prezentate Ministerului Sănătății, taxa ar trebui redusă la jumătate, pentru a nu afecta aprovizionările cu medicamente. Producătorii de generice, cum este Antibiotice, au semnalt ministerului că taxa claw-back este plătită doar de producătorii medicamentelor scumpe. Atât firmele românești cât și cele străine susțin că procesul de taxare este lipsit de transparență. Producătorii nu știu cum au stabilit cei de la CNAS sumele facturate și dacă aceeași procedură se aplică tuturor firmelor.

Ministrul Vasile Cepoi a anunțat producătorii că va explica problema în Comisiile de specialitate ale Camerelor. Premierul Victor Ponta a anunțat, după demisia lui Lucian Duță, că există riscul unui blocaj în aprovizionarea cu medicamente, din cauza unei măsuri ”neelegante și chiar ilegale”, luate de fostul președinte CNAS.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel