Funeriu șochează. Oana Băluță: Nu mi-am imaginat că o să citesc asta în anul 2020

Oana Băluță
Oana Băluță

Profesorul universitar Oana Băluţă s-a declarat şocată de o postare a fostului ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, şi a afirmat că "nu îi vine să creadă că a trebuit să citească aşa ceva în anul 2020". 

"Nu mi-am imaginat că în anul 2020, o să citesc pe Facebook o postare a unui bărbat, om serios aparent, chimist, pare-se, fost ministru al Educației care scrie că ciclul menstrual, oricum ai lua-o nu e o chestie plăcută. Desigur că scrie în contextul discuției despre educație sexuală. Nu știu din ce fel de cunoștere scrie. E o probabilitate spre certitudine zice știința să nu scrie din experiența proprie.... Iar dacă scrie fiindcă a citit, e bine să mai facă un update al lecturilor despre anatomie și psihologia emoțiilor la ciclu.

Într-o societate cu scaun la cap, lectura acelei postări se oprește acolo și începe inițial din pură curiozitate, cel mult. Iar după ce ai citit începutul, te întrebi de ce ai răspunde, de ce ai lua în serios conținutul acelei postări despre educație sexuală, text pe care îl scrie un chimist.

Dacă o ținem tot așa și mai ideologizăm mult subiectul, o să încep să scriu despre chimie și voi avea pretenția să luați în serios conținutul.

Nu mă miră că scrie, ci că este luat în serios, Daniel Funeriu.", a scris Oana Băluţă pe Facebook. 

"Fosta autoritate nu îi oferă legitimitate"

"Dacă cineva crede că autoritatea epistemică dintr-un domeniu se transferă într-un alt domeniu, atunci e bine să pună mâna pe o cărticică mică și relevantă pentru această situație: Ce este autoritatea? Introducere în logica autorității, e scrisă de J.M. Bochenski și publicată în traducere la Humanitas în 1992. Printre multe informații bune scrie acolo și că niciun om nu este pentru vreun alt om o autoritate în toate domeniile. Așadar, dacă ai autoritate epistemică, cea dată de cunoaștere, într-un domeniu, nu înseamnă că le ai în toate domeniile. Dacă ai autoritate în domeniul chimiei, asta nu înseamnă că ai autoritate să trasezi conținut pentru disciplina educație sexuală.

Iar fosta autoritate deontică pe care o avea din postura de ministru nu îi conferă legitimitate pentru conținut care ține de domeniul autorității epistemice.

Această postare pe care o fac este una dintre cele mai țicnite de ani de zile.", a mai scris aceasta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel