Elevi maghiari cu propriul lor WC. Cum e discriminată majoritatea la o școală din Oradea

Într-o școală din Oradea, directoarea unității de învățământ discriminează elevii români în favoarea copiilor maghiari, prin proceduri demne de perioada în care oamenii de culoare nu puteau împărți același acoperiș cu albii. Directoarea școlii Szacsvay (gimnaziu exclusiv maghiar) se luptă pentru o clădire cu patru săli de clasă cu Colegiul Național Eminescu, disputa determinând-o pe șefa unității de învățământ maghiare să treacă la proceduri de segregare, interzicându-le elevilor români să folosească aceeași toaletă cu cei maghiari și trimițându-i să ia prânzul la altă instituție, scriu jurnaliștii de la ebihorenul.ro.

Colegiul Naţional Mihai Eminescu şi Şcoala Szacsvay Imre (primul situat pe strada Roman Ciorogariu, cea de-a doua aflată pe strada paralelă, Eminescu) se luptă pentru o aceeaşi clădire cu patru săli de clasă din strada Stânişoarei.

Şcoala Szacsvay, înfiinţată ca gimnaziu exclusiv maghiar prin desfiinţarea în 2011 a Şcolii Generale George Coşbuc, susţine că imobilul i se cuvine întrucât el a aparţinut Şcolii Coşbuc. De cealaltă parte, liceul îşi afirmă dreptul la clădire fiindcă în urmă cu doi ani a încorporat clasele româneşti evacuate de la proaspăta Szacsvay, pe care nu le putea înghesui în sediul principal din strada Ciorogariu, dar şi pentru că aici funcţionau, ca şi acum de altfel, trei clase româneşti şi doar una maghiară.

Scânteia disputei se pare că e reprezentată de numirea lui Gabriellei Pasztor în funcția de director al Școlii Szacsvay, care și-a făcut revenirea în fosta școală Coșbuc (unde lucrase ca profesor de lb. maghiară în 190) montând pe clădire o inscripție gigant cu inscripția Școlii Szacsvay.

Sesizată de părinții români, Administrația Imobiliară Oradea a decis că administratorul oficial al clădirii este Colegiul Eminescu. După această hotărâre, directoarea Gabriella Pasztor a declanșat tot felul de proceduri discriminatorii, interzicându-le elevilor români să folosească aceeași toaletă cu cei maghiari și amenajând pe stănișoarei o cantină doar pentru copiii de aceeași etnie ca a dumneaei.

Contactată de jurnaliștii de la Ebihoreanul, directoarea școlii a refuzat să dea o replică acuzelor ce i se aduc.

 O altă situație ciudată din Bihor îi are în prim-plan pe liderii maghiari care scot de sub joben școli exclusive pentru această etnie. Mecanismul presupune mutarea mai multor clase maghiare de  la diverse școli din oraș la una singură, până când acestea devin majoritare, iar profesorii și părinții aleg ca aceasta să devină exclusiv maghiară. Școală nou înființată invocă mai apoi numărul mare de elevi pentru a cere mai multe spații, chiar dacă în celelalte școli etnice ele sunt excedentare.

 Inspectorul şcolar general, Daniel Negrean, a dezvăluit o altă situație delicată. În timp ce se înfiinţează tot mai multe şcoli exclusiv maghiare prin "ruperea" claselor maghiare din şcolile mixte, unităţile de învăţământ cu predare în această limbă ajung să ocupe spaţii în excedent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel