ECHIPAMENTE MOTO – UN SCURT GHID PENTRU INCEPATORI

Daca te-ai gandit sa iti cumperi o motocicleta sau detii una deja dar esti la inceput de drum in lumea moto, probabil ca ai cateva intrebari legate de echipamentul de protectie de care ai nevoie pentru a pilota in siguranta.

Atunci cand vine vorba de echipamente moto, optiunile pot fi coplesitoare, piata de profil fiind vasta si deosebit de variata, cu foarte multe categorii de echipamente, producatori si modele. Nu este nevoie sa stii totul de dinainte insa este bine de stiut pentru inceput ca, atunci cand vine vorba de echipamente pentru motociclisti, factorii includ nivelul de protectie, cerintele legale, pretul, stilul si functionalitatea.

Exista numeroase oportunitati de a te echipa corespunzator fara prea mult efort, in functie de mediul in care vei pilota si planurile tale. De exemplu, fie ca vei decide sa cumperi o pereche de jeansi moto (daca prioritatea ta este stilul) in loc de o pereche de jeansi normali pentru protectie suplimentara, trebuie sa te gandesti ca acest lucru nu va „functiona” cand te vei afla intr-un mediu ploios. Iarasi, cele mai ieftine casti moto vor intruni probabil cerintele legale minime dar poate nu vor pastra racoarea in interior cand vei pilota in soare pentru o perioada indelungata. Si lista poate continua. Dar poti echilibra situatia prin cunoasterea catorva cerinte esentiale legate de siguranta care apoi iti vor permite sa selectezi din numeroasele optiuni disponibile pe piata in functie de ceea ce iti doresti tu si sa-ti creezi propriul stil.

Iata un scurt ghid pentru incepatori despre principalele echipamente moto:

CUM SA ITI ALEGI O CASCA MOTO?

Castile moto sunt privite de catre multi ca fiind minimul si, adesea, strictul de echipament de protectie utilizat, desi nu este recomandat sa pilotezi doar cu o casca pentru a intruni minimele cerinte legale si nimic mai mult. Castile sunt un echipament esential pentru motoclisti pentru ca, fara protectie corespunzatoare, lovirea capului de asfalt cel mai probabil te va ucide sau cel putin iti va provoca leziuni cerebrale severe. Asadar, cumpara-ti o casca performanta si poart-o de fiecare data cand pilotezi.

Conteaza calitatea castii? Atunci cand vine vorba de protectie la impact, castile ieftine sunt la fel de sigure ca si cele mai scumpe insa, stim cu totii din experienta, ca o regula generala, cat dai atata face. Asa ca nu face economie atunci cand vine vorba de siguranta ta. Viziera, de asemenea, trebuie sa fie conforma cu standardele in vigoare pentru a proteja impotriva penetrarii cauzate de resturile de pe traseu care pot provoca leziuni ochilor pilotului.

Castile se mai diferentiaza prin nivelul de ventilatie oferit, stil si aerodinamica, cu toate ca in cazul factorului aerodinamica nu este necesar pentru un incepator sa investeasca la fel de mult ca un profesionist pentru ca nu va avea nevoie de performante competitionale.

Un alt aspect important este potrivirea castii. Probeaza-o si intoarce-ti capul – ar trebui sa ramana fixa, sa nu se roteasca. De asemenea, asigura-te ca nu iti obstructioneaza vederea in niciun fel si ca ai o buna vedere periferica.

Nu in ultimul rand, alege tipul de casca potrivit – daca vrei sa faci enduro, cumpara-ti o casca enduro, daca ai un cruiser poti opta pentru o casca open-face sau full-face iar pentru viteza sau touring iti recomandam full-face sau flip-up.

CUM SUNT MANUSILE MOTO DE CALITATE?

Uita-te dupa manusi moto proiectate sa iti protejeze mainile in conditii extreme, nu manusi normale, fashion sau de iarna. Manusile moto sunt construite diferit si sunt confectionate din materiale mult mai durabile.

Cele mai performante manusi iti vor proteja mainile de abraziune si impact. Trebuie sa cauti manusi cu curea de prindere care le tin atasate de incheietura chiar si in cazul unei caderi cu motocicleta. Sunt recomandate cele cu insertii in palma care permit mainii sa alunece pe asfalt in loc sa se tarasca pe el, prevenind forta impactului sa radieze catre incheietura si sa provoace ruperea ei. De asemenea, manusile ideale trebuie sa aiba o buna izolatie impotriva vantului si umezelii.

CE TREBUIE SA STII DESPRE GECILE MOTO?

Un costum moto din piele dintr-o bucata ofera o protectie semnificativa impotriva zgarieturilor si chiar impactului, cu toate ca asta se aplica mai mult atunci cand esti pe o motocicleta sport decat atunci cand pilotezi un cruiser. Solutia pentru majoritatea motociclistilor este o geaca moto si, separat, o pereche de pantaloni.

O geaca din piele ofera o oarecare protectie – cu cat mai groasa pielea, cu atat mai bine iar asta este o zona unde pretul este corelat cu nivelul de protectie oferit. De asemenea, armura integrata in geaca precum insertiile sau intariturile te protejeaza in cazul unui accident. Gecile mai ieftine au protectii pentru coate. Cele de calitate superioara au protectii care se extind pana la nivelul incheieturii, oferind si mai multa protectie. Iar daca vrei o geaca omologata CE trebuie sa stii ca CE2 ofera de doua ori mai multa protectie decat CE1.

Membranele impermeabile sunt un alt factor de avut daca esti in cautarea unei geci moto. Gore-Tex ofera protectie extrema, in timp ce alte materiale te pot proteja in cazul unei ploi usoare. Daca vrei sa pilotezi des in ploaie cu averse, uita-te dupa geci cu protectii speciale pentru furtuna sau fermoare multiple care ofera o buna etansare si previn apa sa patrunda.

Nu comanda o geaca cu un numar mai mare gandindu-te ca vei purta mai multe straturi de haine pe sub ea – cel mai probabil armura va avea un joc si nu vei fi bine protejat. Comanda-ti o geaca masura ta.

CE E BINE DE STIUT DESPRE PANTALONII MOTO?

Multi piloti incepatori nu realizeaza cat de importanta este o pereche de pantaloni moto de calitate pana cand se lovesc de ceva sau cad si se tarasc pe asfalt. Atunci cand cazi cu motocicleta la o viteza de 100 km/h te poti rani grav si permanent daca nu esti protejat corespunzator.

Jeansii ofera putin mai multa protectie decat pantalonii scurti (da, exista rideri care se suie pe motor chiar si in pantaloni scurti) insa ambele variante anterior mentionate sunt total contraindicate. Exista jeansi speciali moto care ofera o protectie putin mai buna cu un nivel de respiratie al pielii comparabil cu jeansii normali.

Pantalonii moto din piele ofera cea mai buna protectie, chiar daca sunt mai scumpi. Dar va trebui sa fii pregatit sa investesti putin mai mult, avand in vedere ca pielea este cunoscuta pentru retentia de caldura si, daca vei vrea o pereche de pantaloni cu o ventilatie mai buna, va trebui sa platesti mai mult.

Este bine sa ai in vedere cel mai mult pantalonii care contin armura sau insertii, de exemplu pentru genunchi. Si este recomandata o ranforsare cat mai extinsa, chiar si pentru solduri si zona lombara.

CE TE INTERESEAZA LA O PERECHE DE CIZME MOTO?

Cizmele moto tind sa arate mai mult functional decat estetic si, cel mai probabil, nu le vei putea purta la o iesire in club sau la restaurant, cu anumite exceptii. Insa tocmai acest design functional ofera protectia de care ai nevoie in cazul in care este nevoie.

Exista cizme moto cross si enduro, pentru motociclete de viteza si pentru cruisere. Cele din urma au un design mai stilat si pot fi asortate cu o tinuta mai eleganta insa trebuie avuta in vedere in primul rand protectia pe care o ofera pentru oasele piciorului si glezna. Din acest motiv, cizmele din primele categorii mentionate sunt mai inalte, unele pana aproape de genunchi si, fara exceptie, au armura integrata sub forma de insertii din fibra de carbon sau alte materiale rezistente in punctele cheie, precum zona degetelor, a calcaiului si gleznei.

Uita-te dupa o pereche de cizme care se potriveste cu tipul motocicletei tale si ai in vedere in primul rand siguranta si apoi stilul. Iar daca vei cauta putin, le vei putea avea pe ambele. Insa orice ar fi, evita sa te sui pe motocicleta in pantofi sport sau adidasi.

CE CONCLUZII PUTEM TRAGE?

Alegerea echipamentului de protectie corespunzator este esentiala pentru o pilotare sigura si confortabila. Asa ca investeste fara economie intr-un echipament complet si de buna calitate pentru a te putea bucura la maximum si fara griji de noua ta motocicleta. Priveste in perspectiva si fii constient ca este mult mai simplu si chiar mai ieftin sa previi decat sa repari.

Daca esti interesat sa vezi cum arata unele echipamente de protectie pentru motociclisti disponibile pe piata si cam pe la ce preturi sunt, poti vizita site-ul ATVRom, unul dintre principalii dealeri de echipamente moto in Romania si vei gasi tot ce te intereseaza si daca vei avea intrebari, poti suna si consultantii lor iti vor explica tot ce trebuie sa stii despre protectia in timpul pilotarii de motociclete.

Succes si distractie placuta!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel