Dorin Florea cere susținerea maghiarilor pentru ca Târgu Mureș să devină capitală de regiune

Primarul PDL din Targu Mures, Dorin Florea,  sustine într-un mesaj postat pe Facebook că pe 10 martie, maghiarii vor organiza un  un marș pentru autonomie și recunoașterea Ținutului Secuiesc, ca regiune geografică. Din câte se pare, Dorin Iacob dorește ca viitoarea regiune  să cuprindă județele Mureș, Harghita și Covasna, iar capitala să fie la Târgu Mureș. Liderii UDMR se declară nemulțumiți de acțiunea primarului PDL.

Dorin Florea, primarul municipiului Targu Mures, susține într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook că pe 10 martie maghiarii vor organiza un mars pentru autonomia Tinutului Secuiesc. "Doar prin armonie interetnică putem izbândi. Nu vă lăsați manipulați de către politicieni, nu cădeți în capcana provocărilor. Bunăstarea secuilor, a maghiarilor și a românilor, recunoașterea Ținutului Secuiesc, ca regiune geografică, depind în cea mai mare măsură de dezvoltarea economica locală și mai ales de atragerea fondurilor europene, nu de separare și autonomie", scrie Dorin Florea într-un mesaj adresa "susținătorilor Ținutului Secuiesc, maghiarilor și românilor".

"Mă adresez vouă din postura de primar al Municipiului Tîrgu Mureş, ca reprezentant ales de patru ori consecutiv în această funcţie, atât de către români cât şi de către etnicii maghiari.

Unul dintre motivele importante pentru care am primit sprijinul populaţiei pentru a conduce destinele acestui oraş a fost lupta pe care am dus-o susţinut, timp de 16 ani, pentru a crea o atmosferă de armonie interetnică între români şi maghiari.

Tîrgu Mureş a fost un oraş marginalizat de către Ceauşescu, izolat şi nesusţinut financiar de către toate regimurile politice. A fost un oraş folosit în scopuri politice, iar populaţia română şi maghiară, în egală măsură, au fost tratate ca instrumente de manipulare etnice", scrie primarul mure;an pe Facebook.

"Îmi asum dreptul de a vă ruga, de a vă cere vouă, susţinătorilor Ţinutului Secuiesc şi etnicilor maghiari de pretutindeni, să renunţăm la acţiunile prin care ne facem rău. Cred că astăzi, pe fondul discuţiilor privind reorganizarea administrativă a României, este mult mai important să susţinem împreună ca Tîrgu Mureş să devină capitala regională, indiferent de forma în care reorganizarea administrativă se va hotărî la Bucureşti", continuă primarul din Târgu Mureș.

Susținătorilor Ținutului Secuiesc, Dorin Florea le transmite să nu se lase "manipulați de către politicieni" și sa nu cadă "în capcana provocărilor".

"Avem nevoie de o susţinere regională pentru a reface renumele internaţional al staţiunilor balneoclimaterice Borsec, Tuşnad, Sovata sau Covasna, de a amenaja cheile Bicazului şi ansamblurile arhitectonice unice cum ar fi Cetatea de la Lăzarea, nu de organizarea de mitinguri de separare care îi alungă pe potenţialii turişti. Tîrgu Mureş are un potenţial semnificativ de a deveni centru logistic datorită plasării sale la intersecţia coridoarelor transeuropene de transport.

Autonomia Ţinutului Secuiesc este o luptă cu morile de vânt, pe când o posibilă stabilire a capitalei regionale la Tîrgu Mureş poate deveni o realitate. Şansa ca secuii, maghiarii şi românii care trăiesc în această zonă geografică să ajungă la o bunăstare este crescută dacă vom ştii cum să administrăm corect zona. Experienţa demonstrează că bunăstarea nu vine din segregare ci din coeziune şi dezvoltarea unor activităţi relevante la nivel naţional şi european. Împreună am demonstrat că ştim şi putem să aducem investiţii pentru oraşul şi regiunea noastră. Separat sunt sigur că ne va fi mai greu", susține Dorin Florea.

Reprezentanţii UDMR nu par, însă, mulţumiţi de realizarea acestui marş, fostul președinte al UDMR, Marko Bela, declarând în cadrul unei conferinţe de presă că: ,,Nu sunt şi nu voi fi de acord ca în data de 10 martie să aibă loc acea demonstraţie autonomistă. Autonomia Ţinutului Secuiesc nu va fi obţinută astfel niciodată.”

De asemenea, Laszlo Borbely, vicepreședintele UDMR, a declarat că  UDMR nu se numară printre organizatori și nici nu va lua parte ca organizație la această manifestație, dar că primarii și membrii formațiunii care doresc să participe sunt liberi să facă acest lucru în nume personal.

În schimb, liderii UDMR Covasna, Tamas Sandor și Antal Arpad, președintele Consiliului Județean, respectiv primarul municipiului Sfântu Gheorghe, au declarat că ei vor participa la mitingul pentru autonomie pe care CNS îl va organiza pe  10 martie la Târgu Mureș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel