DNA a primit datele cu neregulile de la Poșta Română din 2008-2011

Poșta Română
Poșta Română

Datele referitoare la trei contracte încheiate de Poşta Română, în intervalul octombrie 2008-septembrie 2011, în valoare totală de circa 40 milioane lei, două fără licitaţie, au fost transmise DNA de către Autoritatea de Monitorizare a Achiziţiilor Publice. Controlul a fost iniţiat în luna august şi finalizat la 6 decembrie, procedura de supraveghere fiind efectuată la cererea DNA, a anunţat Mircea Fechet, vicepreşedinte ANRMAP.

 Vicepreşedintele ANRMAP a arătat că primul contract verificat, în valoare de 9,7 milioane lei, avea ca obiect repararea şi întreţinerea maşinilor de aplicare şi ştampilare a timbrelelor pe plic. Poşta Română nu a detaliat modul în care a fost calculat preţul estimat, iar contractul a fost atribuit fără licitaţie, respectiv prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, pe motiv că o singură firmă, Promotional Interservice, poate asigura aceste servicii, scrie Mediafax.

 În 2010, Curtea de Conturi a semnalat. în urma unui audit, atribuirea greşită a acestui contract, iar Poşta Română l-a reziliat, dar în 2011, cu puţin înainte de expirarea de drept a înţelegerii.

 Al doilea contract verificat de ANRMAP, în valoare de 28,5 milioane lei, avea ca obiect furnizarea unor aplicaţii informatice, licenţe, calculatoare şi maşini de francat şi ştampilat, nici în acest caz nefiind însă explicat modul de calcul al preţului estimat şi nefiind organizată o licitaţie, cu acelaşi argument al furnizorului unic. ANRMAP arată că preţul a reprezentat o propunere a firmei cu drept de exclusivitate, Promotional Interservice.

 Al treilea contract verificat de ANRMAP, cu o valoare de 1,3 milioane lei, viza întreţinerea şi repararea consumabilelor. În acest caz a fost organizată o licitaţie şi s-au prezentat doi ofertanţi, dar unul dintre ei a fost eliminat pe motiv că oferta era neconformă, iar câştigătorul, din nou firma Promotional Interservice, nu a mai semnat în final contractul cu Poşta Română.

 Vicepreşedintele ANRMAP a mai declarat că, în urma controlului efectuat, pentru neregulile semnalate autoritatea a aplicat o amendă de 40.000 lei în cazul celui de-al doilea contract şi o amendă de 20.000 lei pentru cel de-al treilea contract. În cazul primului contract, din cauza timpului trecut de la derularea contractului şi până la momentul controlului, nu a fost aplicată o amendă, pentru că aceasta era prescrisă.

 Neregulile au fost identificate de către inspectorii Corpului de Control al premierului, care au calculat pentru intervalul 2009-2011 o pierdere totală de peste 485 milioane lei la nivelul companiei Poşta Română.

 Corpul de control al primului-ministru a finalizat acţiunea de control la Poşta Română, iar raportul redactat arată că, în anii 2009, 2010 şi 2011, conducerea Poştei, respectiv Consiliul de Administraţie şi conducerea operativă, a pus în executare bugetele de venituri şi cheltuieli cu încălcarea hotărârilor Adunării Generale a Acţionarilor, prin care aceste bugete au fost aprobate, şi prin încălcarea dispoziţiilor imperative ale actelor normative (hotărâri de guvern) care au aprobat respectivele bugete.

"Modul în care a acţionat conducerea Poştei Române a determinat înregistrarea de către companie a unor pierderi în sumă totală cumulată de 485.512.396 lei, sumă care rezultă din cumularea pierderilor anuale înregistrate în perioada 2009-2011", potrivit raportului de control.

"Cuplul Boc-Anastase mai avea puţin şi băga Poşta Română în faliment, o societate cu peste 35.000 de angajaţi şi o vechime de 120 de ani. În intervalul 2008-2010, Poşta a acumulat pierderi de 485 milioane de lei, la care se adaugă o amenda aplicată de Consiliul Concurenţei, de peste 100 milioane de lei, plus o serie de obligaţii de plată către diverşi furnizori şi bugete ale statului de peste 400 milioane de lei", spunea Dan Nica, ministrul Comunicațiilor.

 "Fostul director general al Poştei, Daniel Neagoe, a fost unul dintre protejaţii Robertei Anastase. Aproximativ 80-90.000 euro au costat «contractele-cadou» atribuite fără licitaţie de fostul director general al Poştei societăţii Mefisto Com SRL din oraşul său de baştină, Breaza, pentru a presta pentru operator servicii din domeniul construcţiilor. Firma are sediul la adresa domiciliului mamei lui Neagoe", a spus Nica.

 Ministrul a spus că ultima plată către Mefisto Com SRL s-a făcut în aprilie, la finalul mandatului fostului şef al Poştei Române.

 Un alt contract "păgubos" pentru Poştă a fost cel încheiat cu Alfa Medical Service, al cărui obiect a fost, potrivit lui Nica, "furnizarea de servicii medicale cu dedicaţie şi, multă vreme, inexistente".

 "Şase milioane de euro a costat aplicaţia software METER-NET şi nişte echipamente de francat, achiziţionate în 2011 de la Promotional Interservice, în condiţiile în care un serviciu similar era deja dezvoltat prin forţe proprii de Poşta Română, la costuri mult mai mici. Mentenanţa echipamentelor a costat 1,26 milioane de euro pentru doar cinci luni, bani încasaţi de cele două firme, în condiţiile în care acest fapt nu s-a justificat tot timpul", a arătat Nica.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel