Diversiune securistă: campanie prin SMS pentru conflict interetnic în Ardeal

SMS - 2
SMS - 2

Boicotul masiv al maghiarilor, la referendum, constituie pretextul unei diversiuni post-electorale menită să abată atenția de la votul popular împotriva lui Traian Băsescu. Începând din dimineața zilei de luni, de pe telefoane cu cartelă, au fost trimise mii de mesaje ca din partea unor cetățeni care au votat DA la referendum. ”Eu am iesit kand a fost mai kald sa votez ka sa kastige o mana de bozgori fara tara mai bine revolutie”-este unul dintre mesaje. Operațiunea ”mesaje anti-maghiari” este prea amplă pentru a fi expresia nemulțumirii câtorva persoane, care se descarcă nervos prin sms-uri transmise prietenilor.

În 2004, PDL a mobilizat masiv electorat tânăr, la votul pentru Traian Băsescu, folosind mesaje electorale transmise prin sms în seara alegerilor.

Cui ar putea folosi o diversiune post-electorală, cu tentă naționalistă, în acest moment? Unele scenarii luate în calcul de analiști sugerează că, în următoarele orele, artizanii acestei manipulări vor lansa o contraofensivă, promovând mesaje de astă dată maghiare, prin care ungurii jigniți cer secesiunea.  Este posibil ca anumite asociaţii extremiste maghiare din Ardeal să participe la acest demers, care se pliază pe programul lor autonomist.

Conflictul generat artificial va genera o dezbatere pe tema votului maghiarilor și a autonomiei, care va distrage atenţia de la rezultatele referendumului. Astfel, susținătorii lui Traian Băsescu nu ar mai trebui să răspundă la acuzațiile legate de neconstituționalitatea boicotului. Sau la teme cum ar fi lipsa de legitimitate a președintelui suspendat. Întreaga atenţie va fi concentrată pe tensiunile interetnice din Ardeal şi nu spre Traian Băsescu, contestat de peste 7 milioane de români.

O altă ipoteză ar viza poziția UDMR. Boicotul masiv din comunitățile maghiare pune în discuție poziția Uniunii în rândul alegătorilor proprii. Aceștia au ascultat de îndemnul PCM și al premierului de la Budapesta, care îl susține pe Laszlo Tokes, în defavoarea UDMR. Inflamarea temei maghiare ar crește presiunea pe UDMR, pentru a sili parlamentarii maghiari să revină în tabăra lui Traian Băsescu.

Cea mai scăzută prezenţă la referendumul din 29 iulie s-a înregistrat în judeţele predominant maghiare, Harghita şi Covasna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel