EXCLUSIV  Diplomat american, declarații controversate despre România. Reacție: AMERICA PRO-RUSĂ?!

justiție
justiție

Recentele interviuri acordate de unii diplomați americani reflectă o îngrijorare puternică a SUA în raport cu Rusia și o dorință firească de combatere a oricăror elemente pro-ruse care s-ar putea infiltra în Europa.

Nivelul îngrijorării sună alarmant, de parcă am fi în buza unui război ruso-american, deși nu este cazul. Există, bineînțeles, și varianta credibilă că în teritoriu încă nu s-a aflat de relațiile Trump – Putin și de intențiile de o mai bună colaborare a celor două țări, și deci diplomații de serviciu nu s-au aliniat încă politicii de la Washington.

Dincolo de ultimii ani de relații SUA-Rusia, cel puțin interesante prin prisma președinților Putin și Trump (care anul acesta au declarat împreună că s-a închis definitiv perioada relațiilor tensionate ruso-americane și că de acum va fi doar colaborare și voie bună), SUA și Rusia au multe în comun, probabil mai multe decât unii și-ar dori să se știe.

Una din cele mai interesante "tranzacții" ruso-americane de-a lungul istoriei sunt cele cu privire la cumpărarea statului Alaska de către SUA de la Rusia pentru 7.2. milioane USD. Chiar dacă vorbim de anul 1867, suma este infimă raportat la dimensiunea teritoriului cumpărat, la importanța acestuia pentru rutele de import-export și la veniturile considerabile pe care le aducea Rusiei.

Colaborare ruso-americană

Totuși, în contextual războiului pe care îl purta cu Marea Britanie și a nevoii urgente de bani (firește, și a altor argumente), afacerea a părut una bună.

În 1921 bolșevicii au preluat controlul asupra Rusiei, după omorârea familiei regale. SUA s-a implicat direct cu sprijin militar și financiar pentru ajutarea grupărilor anti-bolșevice, printre care cea mai cunoscută Armata Albă. În timpul celui de-al doilea război Mondial, Rusia s-a aflat în aceeași tabără cu Marea Britanie, împotriva Germaniei, beneficiind de sprijinul SUA. Prin intermediul programului Lend-Lease, SUA a trimis ajutoare către Rusia de cca 11 miliarde USD (conform unei evaluări din 1947): peste 400.000 de jeepuri și camioane, peste 7000 de tancuri 11.000 de avioane de luptă și peste 1.7 milioane tone de mâncare.

În 1989 șefii celor două state au declarat împreună Războiul Rece ca fiind finalizat, iar în 1991 cele două țări au devenit aliate în Războiul din Golf, împotriva Iraqului.

Colaborarea ruso-americană, deși tensionată, a continuat pe parcursul anilor și a mandatelor diverșilor președinți.

Una din cele mai puternice organizații non-guvernamentale finanțate direct de Guvernul SUA este USAID. Organizația are drept scop urmărirea intereselor SUA în paralel cu implicarea în îmbunătățirea vieții oamenilor de peste tot din lume. USAID lucrează în peste 100 de țări ale lumii, oferind ajutoare și luptând pentru drepturile omului.

Deși ar putea părea greu de crezut, USAID a folosit o parte din fondurile primite de la Guvernul SUA pentru programe umanitare în Rusia, implicându-se în diverse activități care promovează și apără drepturile omului, în sistemul medical, în lupta anti-HIV, în procesele electorale și chiar în emitererea de acte legislative în Rusia, precum Codul Terenurilor din 2001 din Rusia, care permite dreptul de a vinde și cumpăra teren agricol. Spre exemplu, la nivelul anului 2012, SUA a a ajutat în total cu cca 447 milioane USD Rusia.

Firește, această organizație nu este singura care trimite bani americani în Rusia. Conform exporer.usaid.gov , site-ul official al USAID, la nivelul anului fiscal 2016 s-au trimis cca 19.000.000 USD în Rusia, prin intermediul agențiilor oficiale ale SUA, adică din bani direct de la Guvern. La nivelul anului 2018, până anul, s-au adunat cca 87 milioane USD, din care majoritatea fondurilor vin de la Departamentul de Stat pentru Energie. În 2017 au fost 167 milioane USD. Pentru mai multe detalii, vizitați https://explorer.usaid.gov/cd/RUS?fiscal_year=2017&measure=Obligations

Investiții constante în Rusia

Așadar, SUA investește în mod constant bani în Rusia. Direct, prin Departamentul de Stat, prin Departamentul de Apărare, de Energie, etc., sau prin diverse ONG-uri care la rândul lor sunt bugetate de statul American și nu numai.

Totodată, până în noiembrie 2017 Rusia a cumpărat aproape 100 de miliarde din datoria SUA (în titluri de stat), după care în ultima vreme a revândut cca 85% din această datorie. Vânzarea rapidă a dus la o creștere temporară bruscă a randamentelor trezoreriei SUA.

Cât despre relațiile economice, conform statisticilor oficiale, SUA a efectuat importuri din Rusia în 2017 de cca 17.72 miliarde USD, și a exportat către Rusia bunuri de cca 7 miliarde USD. Firește, nu este un caz izolat, în fiecare an importul și exportul făcându-se cu success.

Dincolo de orice ziceri și îngrijorări, mai mult sau mai puțin pertinente, nu putem să nu observăm că România nu primește nici ajutoare, nici împrumuturi din Rusia, și nici nu acordă. Ba mai mult, ne bucurăm de un embargo impus de ceva timp de Rusia Europei, deci nici relații comerciale de produse alimentare nu avem cu acest stat.

Act periculos

Să susții ca diplomat American al zilelor noastre că "propaganda rusă" este periculoasă și nu are nimic de-a face cu valorile occidentale este un act periculos, care poate fi perceput ca un atac direct și poate prejudicia relațiile ruso-americane. Dar, e problema SUA și și-o asumă. În fond, ea plătește salariul diplomatului, după cum tot ea plătește și salariul președintelui Trump care a anunțat consolidarea relațiilor cu Rusia. Whatever, vorba americanului.

Să susții, în schimb, că unii români sunt susținători ai Rusiei (ori din neștiință, ori pentru că fug de lege) doar pentru că îndrăznesc să se plângă de justiția din România, de nedreptăți, și să spună că nu tot ce e occidental e corect, e un act de cenzură bolșevică.

În traducere liberă, dacă nu spuneți că în Europa și America e bine și frumos (și că justiția de acolo e perfectă), înseamnă că țineți cu rușii, că sunteți de-ai rușilor. Parcă seamănă și cu ce spuneau unii TFLiști, "dacă nu ieșiti la proteste înseamnă că sunteți psd-iști".

Ah, și încă ceva: să spui despre România că este pro-rusă (pentru că are lucruri în comun cu Rusia, cum ar fi tezaurul nerestituit sau comunitățile de români deportați și uitați prin vastul teritoriu al fostei URSS) e la fel cu a spune despre SUA că este pro-rusă, pentru că îl are în comun cu Rusia pe Edward Snowden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel