Demisia tuturor medicilor din România s-ar putea decide pe 20 iunie

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România, a anunţat, sâmbătă, că reunirea Consiliului Naţional va avea loc pe 20 iunie și se vor discuta acţiunile care se impun dacă nu se iau măsurile pe care le-a propus, pentru ca sistemul românesc de sănătate să nu intre în colaps.

"Deocamdată vom crea o asociaţie a profesioniştilor din sănătate şi vom discuta să declanşăm o serie de acţiuni, plecând de la marşuri, demonstraţii şi până la blocarea sistemului prin demisia personalului medical, pentru că situaţia actuală nu mai poate continua", a precizat sâmbătă Astărăstoae, la o conferinţă de presă prilejuită de reuniunea, în România, a Consiliului European al Ordinelor Medicilor, scrie pesurse.ro, citând Agerpres.

"Dacă nu se iau măsurile pe care noi le-am propus şi pe care încercăm să le şi impunem, dacă forţa argumentelor nu este acceptată, s-ar putea ca în câţiva ani de zile, sistemul de sănătate românesc să fie depopulat, în condiţiile în care există unităţi medicale în care nu mai pot să funcţioneze sau funcţionează la cota de avarie, mai ales în zone care sunt deja defavorizate, migraţia externă este însoţită şi de migraţia internă. Dacă pleacă cineva din Iaşi, imediat cineva din Vaslui, Botoşani sau Suceava poate să vină la Iaşi, dar acolo de unde a plecat nu mai vine nimeni. De aceea trebuie să fie luate măsurile pe care noi le-am propus, care să redea, pe de o parte, independenţa profesională, iar pe de altă parte, demnitatea, inclusiv creşterea veniturilor medicilor", a precizat Astărăstoae.

În ceea ce priveşte demisia în masă, președintele CMR a spus că nu este adeptul ultimatumului și nu a ameninţat, dar a previzionat că este posibilă şi o asemenea acțiune de protest

"Nu am pus-o în practică, pentru că tot timpul am sperat la un dialog şi am avut promisiuni, inclusiv de la prim-ministrul Victor Ponta, înainte de data de 9 decembrie, dată după care nu am mai avut comunicare cu premierul. Repet, avem această reţinere pentru că pacienţii nu au nicio vină că aceşti guvernanţi nu se apleacă asupra sistemului de sănătate", a arătat preşedintele CMR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel