CSM, în fierbere. Se cere verificarea avizelor de arestare și percheziție emise de Consiliu

neacsu dumbrava haineala
neacsu dumbrava haineala

Un nou scandal se preficurează în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Secția de judecători în frunte cu Horațius Dumbravă a solicitat Inspecției Judiciare ca până la 15 martie 2013 să se  verifice finalitatea tuturor avizelor de arestare și perchezitie emise de CSM în ultimii cinci ani, scrie Lumea Justiției. Președintele CSM, Oana Hăineală vrea să atace în instanță dispoziția Secției.

[caption id="attachment_280364" align="alignnone" width="640"] Foto: luju.ro[/caption]

„Sectia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a dispus efectuarea de către Inspecția Judiciară a unor verificări privind stadiul procesual al cauzelor, aflate în faza de urmărire penală sau în faza de judecată, în care Consiliul Superior al Magistraturii, prin Secția pentru Judecatori, și-a exercitat atribuțiile prevăzute de dispozitiile art. 42 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 republicată, pentru perioada 2008 – prezent”.

În acest caz este vorba despre  verificarea pe ultimii cinci ani a urmărilor hotărârilor prin care Secția de judecători a încuviințat percheziția, reținerea sau arestarea preventivă a judecatorilor si magistratilor asistenți, pentru a se stabili cât de corect și-a exercitat CSM aceste atribuții.

Practic, dacă un asemenea control va fi finalizat, se va ajunge la constatarea că în multe cazuri CSM a permis unor procurori să compromita profesional și moral o serie de magistrați, fără sa existe probe.

Unul din abuzurile semnalate, care au fost și amendate la CEDO este cazul avizului de percheziție la locuința soților Bîrsan. Amintim că în acest caz, Secția de contencios administrativ a ICCJ a anulat în mod irevocabil Hotărârea Secției de judecatori din 6.10.2011, care a încuviințat ca DNA sa percheziționeze locuința sotilor Bîrsan.

Lumea Justiției scrie că Inspecția Judiciară, la îndemnul conducerii CSM, ar dori să conteste în instanță hotărârea Secției pentru judecători.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel