EXCLUSIV  Coșea, avertisment: În toamnă va apărea o criză de lichiditate. ”Suntem ca pe Titanic - barca se scufundă, orchestra cântă în continuare”

Mircea Coșea are câteva sfaturi pentru români.

Analistul economic Mircea Coșea a declarat, pentru Radio DCNews, că nu vede o ieșire prea rapidă din criza economică în care intrăm.

Acesta identifică și principalele surse de creștere a prețurilor: alimentele importate din statele UE și carburanții.

”Inflația va veni pe calea prețului la alimente, pentru că România nu a reușit să reducă importurile de alimente. NU contează că ne asigură unii decidenți politici că nu vor fi efectele crizei alimentare. Noi importăm alimente pentru că materiile prime alimentare nu le prelucrăm în țară. Noi importăm până la 70% din mâncarea obișnuită. Or, dacă nu am făcut nimic pentru a reduce importurilor, ne așteptăm la importuri de prețuri mari”, mai spune Coșea.

Economistul remarcă faptul că prețurile crescute la alimente sunt cauzate de războiul din Ucraina și de seceta globală. ”Deci, importurile pe care noi le facem înseamnă import de inflație”.

”O a doua cale (de creștere a inflației n.r.) este energia, în special carburanții. Niciun guvern din Europa nu a reușit să găsească o cale de gestionare a prețului la carburant, pentru că este un proces global, de structură, dar ar fi putut lua și alte măsuri, în sensul reducerii cotei (de taxe și impozite n.r.) care revine guvernului în mod nejustificat și imoral”, spune analistul.

Cât va mai crește ROBOR

”Am convingerea că va urca în continuare, există o dinamică crescătoare și încă nu am ajuns la un moment la care să se tempereze această urcare.

Suntem într-o situație în care nu există niciun element încurajator în privința temperării inflației, care continuă să crească. În Zona Euro, inflația a trecut de 8 procente și va da și peste noi prin prisma relațiilor economice (ale României n.r.) cu cele 3 sau 4 țări puternice din Occident. Pentru perioada următoare, până la sfârșitul acestui an, nu văd nicio ieșire din această tendință de creștere”, explică Mircea Coșea.

Deși dobânda pentru creditele calculate în funcție de IRCC este în prezent de 2,65%, economistul arată că aceasta va crește în mod inevitabil, din cauza inflației.

Mircea Coșea explică faptul că românii ar putea să economisească dacă fac trecerea la IRCC pentru creditele de consum.

În schimb, în cazul creditelor imobiliare analistul spune că este greu de estimat dacă o trecere la dobânda IRCC ar fi în avantajul consumatorului. ”Dacă aș avea un credit pentru o valoare imobiliară mai mare, pur și simplu aș fi în dilemă”, recunoaște analistul.

Mircea Coșea a atenționat și despre situația care se va crea în această toamnă. ”Lumea nu conștientizează că e criză. Este exact ca pe Titanic”

Citește mai departe pe Radio DCNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.3.1
pixel