Consumul de etnobotanice începe de la 12 ani. Unul din doi pacienți are HIV

Unul din doi tineri care își administrează droguri injectabile au HIV și aproape toți sunt infectați cu virusul hepatitei C. Etnobotanicele au înlocuit heroina, începând cu 2009, dar această evoluție nu înseamnă că a scăzut consumul de droguri injectabile. După o perioadă de administare orală, organismul nu mai reacționează la drog, iar dependenții le diluează și își injectează substanțele etnobotanice în venă. Vârsta debutului a scăzut la 10-12 ani, avertizează medicii. Seringile sunt schimbate între persoanele dependente sau sunt abandonate pe stradă. În sezonul estival, la Vama Veche au fost cazuri de turiști care s-au înțepat în astfel de seringi aruncate pe plajă.

Numărul consumatorilor de droguri seropozitivi a crescut de 40 de ori, din 2009 în prezent, a anunțat managerul Centrului "Sfântul Stelian", Cristina Hudiţă, la prima conferinţă naţională cu tema "Adicţia - abordare multidisciplinară, implicaţii medico-psiho-sociale".

Cristina Hudiţă a adăugat că, după ce își administrează droguri etnobotanice, tinerii își pierd controlul și trec la droguri mai tari, inclusiv heroină.  Ei devin polidependenți, ajungând la spital cu tulburări asemănătoare schizofreniei, cu anxietate, agitație psihomotorie, sau cu alte complicații severe.

Situația alarmantă este confirmată de prof. Emanoil Ceaușu, de la Spitalul Victor Babeș, care se confruntă cu o explozie a contaminărilor cu HIV, transmis între consumatorii de droguri injectabile.  Prof. Maria Dorobanțu, de la Spitalul de Urgență, a avertizat că utilizarea etnobotanicelor poate determina suferințe cardiace grave, cele mai multe cazuri ajungând la urgențe din cauza aritmiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel