Concluzii penale în Raportul de Control privind Poșta Română. Guvernul sesizează DNA

Guvernul a trimis o comise de control la Poșta Română după o solicitare a DNA privind contractele pe care Poșta le-a avut cu trei companii private.

Comisia de control al Guvernului a verificat contractele pe care Poșta Română le-a avut cu S.C Smart Telecom Solutions S.R.L, S.C Posh Solutions S.R.L și S.C G4S Cash Solutions S.R.L.

În urma verificărilor s-a stabilit că Poșta a încheiat contracte păguboase cu cele trei firme, contracte în urma cărora s-au pierdut zeci milioane de lei.

Poșta Română a încheiat contractul de asociere cu Smart Telecom Solutions pe data de 27.07.2006, obiectul contractului fiind intermedierea de plăți electronice.

Potrivit raportului de control, în contract se menționa că firma privată are echipamentele necesare pentru a asigura plățile electronice, dar în realitate lucrurile nu au stat așa.

După semnarea contractului, Smart Solutions a dobândit dreptul de utilizare a acestor echipamente de la o altă firmă privată, Alphyra România ( fostul Payzone).

Apoi contractul a fost schimbat radical prin adăugarea unui act adițional în care se preciza faptul că Smart Solutions va primi un comision de 0.14 euro (care apoi a scăzut la 0.10 euro) la fiecare tranzacție încheiată cu succes. Astfel, ”reprezentanții companiei Poșta Română S.A au fost de acord cu modificarea esențială a naturii contractului, din asociere în participațiune în contract de prestrări servicii” pentru că firma privată a fost scutită de pierderi prin aplicarea unui comision.

Poșta Română a plătit firmei Smart Solutions suma totală de 15.659.084,21 de lei, iar pentru serviciile achiziționate de la Alphyra România a achitat suma totală de 9.362.185,46 de lei.

Așadar, Poșta Română a creat companiei S.C. Smart Telecom Solutions S.R.L. un avantaj patrimonial de peste 6 milioane de lei (6.296.899 ron), care reprezintă pagubă adusa patrimoniului Companiei Poșta Română.

Poșta Română a permis firmei să primească despăgubiri deși nu-și onorase obligațiile din contract

În plus, Poșta Română a creat condițiile ca Smart Telecom Solutions să obțină despăgubiri, deși această societate se afla în culpă în legatuară cu executarea obligațiilor contractuale.

Poșta Română a fost obligată prin sențina tribunalului arbitral al Curtii de Arbitraj Comercial Internaional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie să plătească daune-interese compensatorii de peste 4.500.000 euro.

Guvernul va sesiza DNA în legătură cu 8 fapte de natură penală, precum: fals intelectual, abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, complicitate la abuz în serviciu.

VEZI AICI RAPORTUL DE CONTROL AL GUVERNULUI SI DETALII DESPRE CELELATE DOUĂ CONTRACTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel