Comisia Europeană a adoptat "Acordul de Parteneriat" cu România: Bruxellesul oferă 23 de miliarde de euro

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, "Acordul de Parteneriat" (Parnership Agreement) cu România privind folosirea fondurilor europene structurale și de investiții pentru creștere și locuri de muncă în perioada 2014 - 2020, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul CE.

CE spune că înțelegerea pavează drumul spre investirea a 23 de miliarde de euro în Politica Fondurilor de Coeziune pe 2014 - 2020. 

Banii sunt și pentru programul privind sporirea numărului de locuri de muncă pentru tineri, "Youth Employment Initiative".

Totodată, România primește 8 miliarde de euro pentru investiții rurale și 168 de milioane pentru sectoarele maritime și piscicole.

Conform comunicatului Comisiei Europene, investițiile UE vor ajuta la reducerea șomajului și vor impulsiona competitivitatea și creșterea economică prin susținerea inovațiilor și educației în zonele rurale și urbane. 

Fondurile Europene Structurale și de Investiții cuprind (ESIF): Fondul European pentru Dezvoltare Regională, Fondul European Social, Fondul de Coeziune, Fondul European Piscicole și Maritim, Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală.

"Astăzi (miercuri - n.r.) am adoptat un plan de investiţii strategic, vital, care aşază România pe calea creării de locuri de muncă şi a creşterii economice în următorii 10 ani. Acest Acord de Parteneriat reflectă determinarea comună a Comisiei Europene şi a României de a utiliza în modul cel mai eficient fondurile UE (...) Obiectivul major nu este viteza, ci calitatea",a declarat comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn.

Cei mai mulți bani merg la infrastructură

Comisarul pentru Agricultură, românul Dacian Cioloş, a afirmat că este important ca "beneficiile creşterii economice şi ale creării de locuri de muncă să fie vizibile nu doar în oraşe, ci şi în mediul rural, unde, în prezent, toate fondurile structurale şi de investiţii pot avea efecte mai mari prin intermediul unor instrumente îmbunătăţite".

Ministerul Fondurilor Europene, condus de Eugen Teodorovici, a anunțat marți că toți cei patru comisari europeni au adoptat Acordul de Parteneriat 2014 - 2020.

Pe 7 iulie, Ministerul Fondurilor Europene a trimis oficial propunerea actualizată de Acord de Parteneriat 2014-2020 Comisiei Europene, după ce documentul fusese transmis în mod formal pe 31 martie.

Comisia Europeană a criticat prima versiune a Acordului de Parteneriat, pe care l-a catalogat drept "incoerent şi fără priorităţi clare". Fragmente din această primă versiune au apărut la acea vreme în presă, dar premierul Ponta spunea că raportul nu a fost respins deoarece nu fusese încă trimis.

Potrivit Ministerului Fondurilor Europene, la nivelul programelor operaţionale, alocările financiare sunt următoarele:

 

Programul

Alocarea financiară pentru perioada 2014-2020

Programul Operaţional Infrastructură Mare

9,41 mld. euro

Programul Operaţional Regional

6,7 mld. euro

Programul Operaţional Capital Uman

4,22 mld. euro

Programul Operaţional Competitivitate

1,33 mld. euro

Programul Operaţional Capacitate Administrativă

0,55 mld. euro

Programul Operaţional Asistență Tehnică

0,21 mld. euro

Plăţi directe în agricultură

10 mld. euro

Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală

8 mld. euro

Programul Operaţional Pescuit

0,17 mld. euro

Facilitatea “Connecting Europe”

1,23 mld. euro

programele de cooperare teritorială

0,45 mld. euro

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel